César-directie stapt collectief op na kritiek op nominaties voor Polanski

De Césars zijn de meest prestigieuze Franse filmprijzen.
AFP De Césars zijn de meest prestigieuze Franse filmprijzen.
De directie van de Franse filmprijs César stapt twee weken voor de uitreiking collectief op. Dat doet ze wegens de kritiek die was ontstaan op onder meer de ondoorzichtigheid van het management en de nominaties voor regisseur Roman Polanski.

Opdat "de sereniteit" zou terugkeren en "de cinema een feest kan blijven" treden de directieleden van de Association pour la Promotion du Cinéma terug. Die organisatie heeft de leiding over de Académie des Arts et Techniques du Cinema, de organisator van de Césars.

Dat de omstreden regisseur Roman Polanski dit jaar kans maakt op twaalf van de beeldjes, voor zijn film ‘J'accuse’, kon onder meer op heel wat kritiek rekenen. Polanski is door meerdere, vooral minderjarige vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en pleitte in een zaak in 1977 in de Verenigde Staten ook schuldig.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Henri Levich

    Slechts meer dan 40 jaar geleden, misschien ook eens zoeken of hij iets mispeuterde in de kleutertuin. Wanneer gaat men Polanski met rust laten, wellicht nooit.