CEO die eigen salaris verlaagde om iedere werknemer loon van 60.000 euro te geven, doet het opnieuw

Dan Price
Instagram Dan Price
Topman Dan Price  haalde reeds in 2015 de krantenkoppen toen hij besloot het minimumloon in zijn bedrijf Gravity naar maar liefst 70.000 dollar (meer dan 60.000 euro) op te trekken. Hiervoor schroef de vrijgevige CEO zijn eigen loon terug van 1 miljoen naar 70.000 dollar. En nu slaat de 35-jarige Amerikaan opnieuw toe in het bedrijf dat hij heeft overgenomen.

Toen Dan Price in 2015 een studie las waarin stond dat werknemers gelukkiger zouden zijn met een loon van 70.000 dollar, besloot hij de proef op de som te nemen. Hij verlaagde zijn eigen salaris met 90% en bracht het minimumloon van zijn 120 medewerkers naar  70.000 dollar. Voor 70 van de 120 werknemers betekende dat een grote loonsverhoging, voor 30 van hen zelfs een loonverdubbeling.

Sindsdien is Dan Price voor velen een voorbeeldpersoon en wordt hij “de ideale baas” genoemd. Maar voor hem was het eigenlijk een logische stap. Aan ABC vertelde hij dat er volgens hen een te grote loonkloof in de wereld was, en in plaats van toe te kijken wou hij zelf een deel van de oplossing vormen.  

Dan Price voert ook in zijn nieuwe bedrijf een minimumloon van 70.000 dollar in.
Twitter/@DanPriceSeattle Dan Price voert ook in zijn nieuwe bedrijf een minimumloon van 70.000 dollar in.

En sinds deze week wordt zijn missie nog verder uitgebreid. In ChargeItPro, het nieuwe bedrijf dat hij heeft overgenomen, zal opnieuw elke werknemer een jaarloon krijgen van meer dan 60.000 euro. 

Levens veranderd

Op Twitter getuigt Dan Price dat een deel van zijn loon indienen “het allemaal waard was” en dat hij gezien heeft hoe de hogere lonen het leven van zijn werknemers hebben veranderd. Ze hebben hun gezin kunnen laten groeien en meer dan 10% van de werknemers heeft voor het eerst een huis gekocht, getuigde hij trots.

Aan ABC vertelde hij dat een medewerker zijn kinderen alleen opvoedt. “Dankzij deze verandering heeft hij geen twee banen meer nodig en wordt hij een betere ouder.” 

Voor hem zijn het dit soort verhalen die hem tonen hoe belangrijk zijn beslissing was.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Willems

  @steven Engels Ik ben juist niet voor het communistische model, verschil in beloning hoort bij opleiding, verantwoordelijkheid, prestatie etc. Tegelijk erken ik als werkgever dat je moet zorgen dat je medewerkers zich op alle fronten prettig voelen. Dus goed betalen om financiële problemen te voorkomen, flexibel zijn met werktijden etc.

 • Tomas Hulsmans

  Kerel snapt het. Heeft in een klap de meest gemotiveerde en betrokken werknemers ter wereld. Mensen die gelukkig zijn, moeten niet aan miserie en problemen denken en kunnen beter focussen op hun job.

 • Ludwig Vanden Boer

  Een werkman moet goed zijn brood verdienen zodat hij zijn huishouden en zichzelf goed kan onderhouden. Iemand die gestudeerd heeft of iet meer kan moet hiervoor ook vergoed worden en moet dus iets meer verdienen. Deze verloningen zouden geregeld moeten zijn dat iedereen op ongeveer dezelfde lijn zit volgens zijn situatie. Al hetgeen er boven komt, dezen met eigenschappen die men niet kan aanleren en dezen die eigenaar zijn enz kan men niet beperken of verplichten of ze verhuizen hun handel.

 • Veerle Hertens

  Dat zou de norm moeten zijn, probeer van 30000 euro per jaar maar een huis te kopen, een milieuvriendelijke wagen te gebruiken en kinderen fatsoenlijk groot te brengen. Dat kan simpelweg niet. Maar men verwacht dit wel van 70% van de bevolking

 • Mario Adams

  Mooi gebaar, maar iets overdreven... Ik geloof nog altijd in 'loon naar werken', dus het loon moet individueel aangepast worden aan de prestaties van de werknemer. Er zitten overal profiteurs die maar 40% van hun taken doen terwijl de anderen meer moeten doen, maar hetzelfde loon krijgen.