Centrumlinkse Fernandez wint Argentijnse presidentsverkiezingen

President-elect Alberto Fernandez en zijn vice-president Cristina Fernandez zwaaien naar hun aanhangers.
AFP President-elect Alberto Fernandez en zijn vice-president Cristina Fernandez zwaaien naar hun aanhangers.
De Argentijnse president Mauricio Macri moet zijn plek afstaan aan de centrumlinkse peronist Alberto Fernandez. Een groot aantal van de bijna 34 miljoen stemgerechtigden koos zondag tijdens de presidentsverkiezingen voor de advocaat, waardoor geen tweede stemronde meer nodig is.

De 60-jarige Fernandez kreeg ongeveer 48 procent van de stemmen. Zo’n 40 procent stemde op Macri, blijkt nadat 95 procent van de stemmen is geteld. Indien geen van de kandidaten 45 procent van de stemmen behaalde - of 40 procent met een voorsprong van 10 punten op de kandidaat die als tweede eindigt - moest er op 24 november een tweede ronde volgen. Maar dat is nu niet het geval.

Geëmotioneerd

Na het nieuws over zijn overwinning nam een duidelijk geëmotioneerde Fernandez in aanwezigheid van duizenden van zijn aanhangers het woord. “Het is een geweldige dag voor Argentinië. De tijden die er staan aan te komen zijn niet makkelijk. Het enige dat telt voor ons is dat de Argentijnen niet langer afzien”, verklaarde hij.

Fernandez geldt als een gematigde vertegenwoordiger van het links-populistische peronisme en wil onder meer de lonen verhogen en meer geld uitgeven aan sociaal beleid.

De tijden die er staan aan te komen zijn niet makkelijk

Alberto Fernandez

Running mate

De advocaat, die voor de verkiezingen al de grote favoriet voor het presidentschap was, trok naar de kiezers met als running mate Christina de Kirchner, de ex-president (2007-2015) die ontslag moest nemen wegens beschuldigingen van corruptie. Zij riep uittredend president Mauricio Macri na de verkiezingsoverwinning op om de laatste dagen van zijn mandaat “alle nodige maatregelen te nemen om de dramatische situatie te verlichten”.

De verkiezingswinnaar zal binnenkort met Macri rond de tafel zitten om de politieke overgang te bespreken. Dat gebeurt mede op uitnodiging van de huidige president zelf, die Fernandez heeft gevraagd maandag te komen lunchen in zijn werkpaleis.

(Lees verder onder de foto)

Een aanhanger van Alberto Fernandez en zijn running mate oud-president Christina Kirchner in Buenos Aires.
AFP Een aanhanger van Alberto Fernandez en zijn running mate oud-president Christina Kirchner in Buenos Aires.

Economische crisis

De 60-jarige Macri is sinds 2015 president. Bij zijn aantreden beloofde de liberale ondernemer de economie van het Zuid-Amerikaanse land uit het slop te halen, maar dat is hem niet gelukt. Argentinië heeft te kampen met een diepe economische crisis, hoewel het land vorig jaar nog 57 miljard dollar aan noodhulp kreeg van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die financiële steun ging echter gepaard met een besparingsprogramma, dat volgens Macri zijn vruchten nog moet afwerpen. Hij vroeg met de slogan ‘ja, we kunnen het’ het vertrouwen van de bevolking om zijn beleid te kunnen voortzetten. Vandaag blijkt echter dat het geduld van de Argentijnen op is.

De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn running mate Miguel Angel Pichetto na hun nederlaag.
AFP De Argentijnse president Mauricio Macri en zijn running mate Miguel Angel Pichetto na hun nederlaag.
Alberto Fernandez brengt zijn stem uit in Buenos Aires.
EPA Alberto Fernandez brengt zijn stem uit in Buenos Aires.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Anne Callebaut

    Over Duitsland mag niks gezegd worden,maar daar halen het AFD het dubbele van de stemmen en worden de tweede grootste partij en het CDU van Merkel maar den helft meer. Wie een slecht beleid voert krijgt dit op zijn bord,maar ze zijn nog niet geleerd.