Centraal-Afrikaanse Republiek verbiedt sms'en

Opposanten van de regering riepen op tot manifestaties en een algemene staking.
AFP Opposanten van de regering riepen op tot manifestaties en een algemene staking.
In een poging protestacties en stakingen de kop in te drukken, verbiedt de regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek het versturen van sms'jes. Zo hoopt de overheid de rust in het land te herstellen na een jaar vol etnisch en religieus geweld.

Het verbod komt er na dagenlange gewelddadige demonstraties in de hoofdstad Bangui en een massale sms-campagne waarmee tot een algemene staking werd opgeroepen. De opposanten eisen dat de overgangsregering, die in januari aan de macht kwam, ontslag neemt.

Het conflict begon vorig jaar, toen de voornamelijk islamistische Seleka-rebellen onder leiding van Michel Djotodia de macht grepen in het overwegend christelijke land.

Onder diplomatieke druk nam Djotodia in januari ontslag als president, maar een interimregering en Franse en Afrikaanse vredestroepen slaagden er niet in het geweld tussen christelijke en moslimmilities een halt toe te roepen.

De vier operatoren voor mobiele telefonie in het land kregen de opdracht van het ministerie van telecommunicatie hun sms-diensten voor onbepaalde tijd uit te schakelen.