Censuur? Poetin tekent omstreden wet tegen “fake news”

De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin.
AP De afkondiging van de twee wetten komt op de dag dat Rusland de vijfde verjaardag viert van de aanhechting van het Oekraïense schiereiland de Krim, iets wat door de internationale gemeenschap als annexatie wordt veroordeeld. In beeld, de Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag twee omstreden wetten gedecreteerd. Een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van "fake news”, en een andere die de "schending van de staatssymbolen" strafbaar maakt. De officiële publicatie van deze wetten, die begin maart door de Doema werden aangenomen, komt er ondanks protest van mensenrechtenactivisten, die er een risico op censuur en een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in zien.

De eerste wet straft "valse informatie die van maatschappelijk belang is en wordt verspreid als echte informatie" die een "bedreiging voor de publieke veiligheid of de staat vormt of tot grote problemen kan leiden". Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat "valse informatie" is en aan de telecomautoriteit Roskomnadzorom om de verwijdering van berichten te eisen op straffe van blokkering. De wet voorziet ook in een geldboete van maximaal 1,5 miljoen roebel (20.500 euro). 

De tweede wet straft "schendingen van staatssymbolen" en laat Roskomnadzor toe de inhoud te blokkeren, die "respectloos" is tegenover de autoriteiten.

De afgelopen jaren hebben de autoriteiten hun druk op het Russische internet opgevoerd, waarbij niet alleen inhoud en websites gelinkt aan de oppositie werden geblokkeerd, maar ook diensten die weigerden met de overheid samen te werken, zoals het videoplatform Dailymotion, het sociaal netwerk Linkedin en de berichtendienst Telegram. Russische parlementsleden bestuderen ook een wetsvoorstel dat voorziet in de oprichting van een "soeverein internet" dat onafhankelijk kan functioneren in geval het land wordt afgesneden van de wereldwijde servers.

Critici van het project zeggen dat ze bang zijn voor een internet in Chinese stijl, onder de controle van de autoriteiten.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Informatie die een bedreiging is voor de staat (politieke oppositie) wordt verboden. Schendingen van staatssymbolen (zoals de president, Doema, enz.) en gebrek aan respect voor de autoriteiten worden bestraft. De Russen zijn gek als ze deze dictator die macht geven.

 • Mark De vos

  Slimme zet. Zo kan alle kritiek geweerd worden. Ook elke waarheid.

 • Fons Casteels

  Ik ben echt geen Poetin-lover, maar het is wel eigenaardig: als de Amerikaanse main stream media en Facebook, Twitter en Google net hetzelfde doen met fake news, dan klinkt het "die fake news trollen moeten inderdaad geblokkeerd worden". Maar als Poetin hetzelfde doet, dan is het "censuur" en "de oppositie monddood maken".

 • Michel Van der Hoydowch

  Nu kan hij de oppositie gewoon opsluiten waar hij ze vroeger moest laten vergiftigen .

 • Paul De Mol

  Zovele westerse landen zijn al voorgegaan. En dan hebben onze media gezwegen.