Censuur in China gaat verder: Wikipedia in alle talen geblokkeerd

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Aan de vooravond van de gevoelige verjaardag van het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking in 1989, heeft China de online encyclopedie in alle talen geblokkeerd. Wikipedia was al langer niet meer toegankelijk in het Chinees, maar voorheen konden gebruikers de encyclopedie wel in andere talen raadplegen. 

Op 4 juni 1989, dit jaar precies dertig jaar geleden, kwamen een miljoen studenten en burgers samen op het Tiananmenplein om vreedzaam te protesteren tegen de Communistische Partij van China. Het protest kende een bloedig einde, waarbij duizenden mensen het leven lieten. De Chinese regering beschouwt elke verjaardag als politiek zeer gevoelig en verscherpt rond die datum de censuur. Zo worden foto’s van of die verwijzen naar de protesten geweerd van sociale media en politieke activisten worden onder strak toezicht gehouden. 

Wikipedia heeft in alle talen nu de rangen vervoegd van Google, Twitter, YouTube, Facebook, Whatsapp en anderen die achter de “Great Firewall” zijn beland. Ook taboe zijn de websites van media zoals de New York Times en Wall Street Journal, alsmede de websites van mensenrechtengroeperingen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jozef Hendrickx

    Tja in de EU voert Facebook de censuur uit op vraag van Merkel en ook op vraag van haar lakei Juncker ,want blijkbaar kennen alleen zij de waarheid .

  • jayse abdul

    Veel mensen denken ten onrechte dat de Chinezen simpele landbouwertjes zijn. Geloof me, zij staan aan de top van de tech innovatie, die mensen kunnen ook een VPN opzetten en de "great firewall of China" omzeilen als ze op Youtube willen gaan.