Celstraf met uitstel voor vader van geweldenaar Winnenden

REUTERS

De vader van een tiener, die in 2009 in het Duitse Winnenden 15 mensen heeft gedood alvorens zelfmoord te plegen, is vandaag wegens onvrijwillige doodslag tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en negen maanden veroordeeld. De 52-jarige ondernemer Jörg Kretschmer is ook schuldig bevonden aan slagen en verwondingen door nalatigheid en overtreding van de wapenwetgeving omdat hij zijn zoon zomaar toegang liet tot zijn wapens.
 
Op 11 maart 2009 doodde de zeventienjarige Tim Kretschmer met een pistool van zijn vader negen medeleerlingen en drie leraars van zijn vroegere school in Winnenden, een stadje nabij Stuttgart. Nadat hij op de vlucht richting Wendlingen was geslagen, bracht hij nog drie andere mensen om alvorens op een parking de hand aan zichzelf te slaan.

Wapens niet achter slot en grendel
Het onderzoek toonde aan dat de vader in zijn slaapkamer zijn wapens niet achter slot en grendel had gehouden, waartoe hij wettelijk was verplicht.
 
Op het einde van het 15 maanden durende proces heeft de rechtbank min of meer de vordering van het Openbaar Ministerie gevolgd want dat had twee jaar voorwaardelijk geëist.
 
De verdediging had zich tegen een straf gekant omdat de beschuldigde en zijn gezin zwaar onder de feiten hadden geleden. De meeste nabestaanden van de slachtoffers hadden op een gevangenisstraf voor Kretschmer aangedrongen. (afp/dpa/eb)