Celstraf dreigt voor Nederlandse jager die wolf doodt in Polen: “Dacht dat het een vos was”

Een Europese wolf
Dreamstime Een Europese wolf
Een 53-jarige Nederlandse jager is in Polen opgepakt omdat hij een wolf heeft doodgeschoten. Hij zou hebben gedacht dat het om een vos ging. Wolven zijn in Polen een beschermde diersoort. Op het doden van de dieren staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

Het incident vond eerder deze maand plaats, en wordt gemeld door diverse Poolse media. Onbekend is of de man nog vast zit.

Hij was met een internationaal jagersgezelschap op pad in de bossen van Turawa, in de buurt van de stad Kluczbork. Dat ligt in het zuidwesten van Polen. De plezierjacht werd georganiseerd door de plaatselijke jachtclub. De Nederlander zou de wolf hebben neergeschoten en er daarna ook mee hebben geposeerd. Hij zou al die tijd gedacht hebben dat het om een vos ging.

Wolven zijn in het gebied zeer zeldzaam, en daarom beschermd. Volgens Poolse media zouden er maar ongeveer tien leven in de buurt van Kluczbork. Die zijn allemaal voorzien van een chip, om hun gangen te kunnen nagaan. De Nederlander zou inmiddels hebben bekend het dier te hebben doodgeschoten. Hij zou een niet erg ervaren jager zijn, maar wel over de juiste wapenvergunning beschikken.

Forse straffen

Op het doodschieten van beschermde dieren staan in Polen forse straffen. Twee Belgen die in 2011 twee beschermde wolven doodschoten werden veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk en een boete van 7.000 euro. Zij voerden toen aan dat ze de dieren aanzagen voor wasbeerhonden, maar daarmee nam de rechter geen genoegen. 

Eenmaal terug in eigen land kondigde Vogelbescherming Vlaanderen aan alles op alles te zetten om de vergunning van de twee in te trekken. “Een jager die een wolf verwart met een wasbeerhond is het niet waard om een wapen te dragen”, zei een woordvoerder destijds. “Dat is het verschil niet kennen tussen een mus en een struisvogel.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter De Vijlder

  De Vijlder, Paul Siemons,jagen hoort ook niet meer thuis hier,jullie doden niet om te eten maar voor je kick.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Hoe komt die kerel aan een jachtvergunning. Kent het verschil niet tussen een vos en een wolf !

 • Danny Govaerts

  Gewoon vast zetten als voorbeeld. Als hij het verschil niet ziet tussen een wolf en een vos. Kan hij de volgende jacht wel een kind schieten en zeggen dat hij dacht dat het een hert was.

 • Christel Vanden Keybus

  De straffen kunnen niet zwaar genoeg zijn. Dieren worden afgemaakt voor het plezier van de mens, en-of omdat ze het lef hebben aanwezig te zijn! Er is maar één soort te veel, en die alles om zeep helpt: de mens.

 • Guy Jotine

  Een jager die het verschil tussen een vos en een wolf niet kent?! Hopelijk kent deze man het verschil tussen een mens en een everzwijn.Jacht-en wapenvergunningen afpakken plus wetgeving effectief toepassen .