Catherine Deneuve verdedigt "recht om vrouwen lastig te vallen"

Catherine Deneuve.
REUTERS Catherine Deneuve.
"Verkrachting is een misdaad. Maar aanhoudend of onhandig geflirt is geen overtreding." Dat schrijft een collectief van honderd vrouwen in een opiniestuk dat vandaag gepubliceerd is in de Franse krant Le Monde. Onder hen actrices Catherine Deneuve en Ingrid Caven, auteur Catherine Millet, uitgever Joëlle Losfeld en radiopresentatrice Brigitte Lahaie.

In hun artikel benadrukken de vrouwen hun afkeer voor het "puritanisme" dat opgedoken is sinds de zaak-Weinstein en voor een soort feminisme dat volgens hen sterk lijkt op mannenhaat. 

Hoewel ze de recente bewustwording van seksueel geweld tegen vrouwen prijzen, zeggen ze dat "deze vrijheid van meningsuiting vandaag veranderd is in het tegenovergestelde: men verplicht ons te spreken zoals het hoort, en wie weigert hieraan te voldoen wordt beschouwd als een verraadster, een medeplichtige."

Seksuele vrijheid

Voor de auteurs heeft de #MeToo-beweging in de pers en op sociale media geleid tot "aanklachten die op hetzelfde niveau staan als het gedrag van seksuele aanvallers". De heersende "koorts om de 'varkens' naar het slachthuis te leiden" helpt vrouwen niet om meer autonoom te worden, luidt het. In werkelijkheid dient het alleen "de belangen van de vijanden van de seksuele vrijheid, van religieuze extremisten, van de ergste reactionairen".

De vrouwen verdedigen daarom "een vrijheid om lastig te vallen, die essentieel is voor de seksuele vrijheid". "Wij zijn nu voldoende gewaarschuwd om toe te geven dat seksuele driften aanstootgevend en primitief zijn, maar we zijn ook slim genoeg om onhandig geflirt niet te verwarren met seksueel geweld. Wij, vrouwen, herkennen ons niet in dit soort feminisme dat getuigt van een haat tegen mannen en seksualiteit."
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Bonny

  Ik raad alle rechtschapen&onschuldige mannen aan een PAARDENBRIL te kopen en dagelijks te dragen Dan hebben al die gefrustreerde wijven geen reden om mij aan te klagen voor seksuele intimidatie Aangezien men met een paardenbril maar een beperkt gezichtsveld heeft Is de enige manier om als rechtschapen&onschuldige man deze heksenjacht te overleven

 • Lode Lemmens

  En gelijk heeft ze. Tijd om te dimmen met dat plat feminisme.

 • diane colman

  Catherine Deneuve heeft groot gelijk... als man zou ik schrik hebben nog een mooie vrouw aan te kijken...dat is niet meer normaal. Maar wat ik wel erg vind is dat er door de immigratie te veel hitsige mannen rondlopen en dat de jonge vrouwen schrik hebben om 's avonds nog op straat te lopen. Catherine is van mijn generatie en wij konden genieten van een bewonderende mannenblik zonder meer.

 • Erik Bertels

  Eindelijk een vrouw die nuance brengt in het radicale en door blinde haar gedragen metoo gebeuren. Er was een klassedame als CD voor nodig om deze nuance aan te brengen. Metro smijt alles op één hoop

 • jeff De Boeck

  Chapeau dames !