Cathay Pacific ontslaat twee piloten die betogers Hongkong steunen

AFP
Cathay Pacific heeft twee piloten ontslagen, zo heeft de luchtvaartmaatschappij in Hongkong vandaag bekendgemaakt. Zij staat onder sterke druk van Peking om werknemers, die de prodemocratische betogers steunen, te sanctioneren.

Cathay zegt de twee de laan te hebben uitgestuurd "conform de bepalingen en condities van hun arbeidscontract". Tegen de ene loopt een gerechtelijke procedure, de andere heeft op een "ongepaste manier informatie van de maatschappij gebruikt".

De luchtvaartmaatschappij heeft maandag haar 27.000 werknemers gewaarschuwd voor ontslag indien ze in Hongkong "deelnemen aan illegale manifestaties of (ze) steunen".

Cathay Pacific is vorige week ook betrokken geraakt in de politieke crisis die zonder voorgaande de vroegere Britse kolonie treft. 

De directie van de Chinese burgerluchtvaart heeft immers vrijdag van Cathay geëist de namen van personeel op vluchten naar China of vluchten doorheen zijn luchtruim te geven. Werknemers die de protestbeweging steunen krijgen geen toelating voor die vluchten. Cathay liet daarop weten zich naar die nieuwe regels te schikken.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Dat kon je van vooraf weten dat China zich niet aan de afspraken bij de overname van Hong Kong zou houden. Kijk wat er al 50 jaar in Tibet gebeurt en bij de oeigoeren. Binnen 20 jaar is er geen Tibetaan of Oeigoer meer in China. Dat zal ook het lot zijn van alle Aziatische landen en regio's die op het verlanglijstje staan van China.