Catalonië in greep van grootste bosbrand in twintig jaar: meer dan 5.500 hectare in de as

Bosbranden teisteren Ribera d'Ebre in de provincie Tarragona.
EPA Bosbranden teisteren Ribera d'Ebre in de provincie Tarragona.
Honderden brandweermannen zijn sinds gisteren in de weer met een grote bosbrand in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Het vuur verwoestte volgens AFP al minstens 5.500 hectare. 53 mensen zijn tot nu toe geëvacueerd uit hun woningen in het getroffen gebied.

De brand brak gisteren om half drie 's middags uit in de buurt van de gemeente Torre del Espanol. Het vuur verspreidde zich snel door de stevige wind en de hoge temperaturen, die opliepen tot 35 graden. Brandbestrijdingsvliegtuigen, meer dan 200 militairen, helikopters en tractoren worden ingezet om de brandweer te helpen de brand onder controle te krijgen.

Volgens de Catalaanse regionale minister van Binnenlandse Zaken Miquel Buch dreigt in totaal 20.000 hectare verwoest te worden als het vuur niet onder controle raakt. Hij liet op Twitter weten dat het twintig jaar geleden is dat de regio geconfronteerd werd met een bosbrand van die grootteorde.

De temperatuur in Spanje kan vandaag en morgen verder oplopen tot 43 graden. Ook waait er een flinke wind waarvan het vuur profiteert. Door die omstandigheden vreest ook de brandweer dat het getroffen gebied kan uitbreiden tot 20.000 hectare.

EPA
Een foto van de brand die door de Catalaanse brandweer werd vrijgegeven.
AFP Een foto van de brand die door de Catalaanse brandweer werd vrijgegeven.
Een foto van de brand die door de Catalaanse brandweer werd vrijgegeven.
AFP Een foto van de brand die door de Catalaanse brandweer werd vrijgegeven.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacob Bernaerts

  De Catalaanse brandweer heeft aangegeven dat het hier om een horror senario gaat waarbij de droogte (er is te weinig regen gevallen in het voorjaar), temperaturen boven de 30° en forse winden het bijna onmogelijk maakt om het vuur onder controle te krijgen. Hopelijk blijft het Priorat en in het bijzonder natuurgebied La Morera (wereld erfgoed) gespaard!!!!!

 • Filiep Lapeire

  Wie gaat hier de rekening van de CO belasting betalen?

 • Annie Broeckx

  De wereldwijde ontbossing en de jaarlijkse branden zorgen voor 3/4 van de klimaatopwarming,maar dat is te simpel voor milieu activisten.

 • Michel Van der Hoydowch

  Zo lang er hevige wind is zullen de vlammen ontembaar blijven. Pas als de wind ligt of alles opgebrand is ,stopt de vuurzee.

 • Lucien Mertens

  Daar gaan de milieudoelstellingen.