Catalanen houden Felipe wakker met nachtelijk lawaaiprotest

Catalaanse betogers namen potten en pannen mee naar hun protest.
REUTERS Catalaanse betogers namen potten en pannen mee naar hun protest.
Koning Felipe van Spanje heeft een onrustige nacht achter de rug. Voor zijn hotel in Barcelona verzamelden zich honderden demonstranten die tegen zijn komst protesteerden. Met een lawaaiprotest probeerden ze de Spaanse vorst wakker te houden. Dat gebeurde onder meer met potten, pannen en fluitjes.

Felipe is samen met onder meer koningin Letizia en zijn dochter prinses Leonor in Barcelona voor de prijsuitreiking van de Stichting Prinses van Girona. De Catalanen willen echter niets weten van de komst van de koninklijke familie. Zij streven naar een onafhankelijk Catalonië en riepen daarom op tot een boycot en een verstoring van het tweedaagse koninklijk verblijf.

Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Spaanse media schatten dat er zo’n 2.000 mensen op het protest afkwamen. De politie sloot uit voorzorg grote delen rond het hotel af. De uitreiking werd eerder al verplaatst van Girona naar Barcelona nadat de eerstgenoemde stad de koning tot persona non grata had verklaard.

Catalaanse betogers aan het congrescenter / hotel in Barcelona waar de koninklijke familie verblijft.
REUTERS Catalaanse betogers aan het congrescenter / hotel in Barcelona waar de koninklijke familie verblijft.
Voorstanders van de Spaanse monarchie hielden een tegenbetoging.
REUTERS Voorstanders van de Spaanse monarchie hielden een tegenbetoging.
Koning Felipe met koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofia.
AFP Koning Felipe met koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofia.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.