Catalaanse verkozen separatisten mogen cel uit voor ambtseed

De gedetineerde Catalaanse politici Jordi Sànchez (centraal) en Oriol Junqueras (achter hem) arriveren in het Spaanse Lagerhuis.
AFP De gedetineerde Catalaanse politici Jordi Sànchez (centraal) en Oriol Junqueras (achter hem) arriveren in het Spaanse Lagerhuis.
Vijf gedetineerde Catalaanse politici die parlementszetels hebben bemachtigd, hebben vandaag even de gevangenis mogen verlaten. De mannen kunnen zo worden beëdigd als volksvertegenwoordigers.

Bij de verkiezingen op 28 april veroverden Oriol Junqueras, oud-vicepremier van de regio Catalonië, Josep Rull, Jordi Turull en Jordi Sànchez een zetel in het Spaanse lagerhuis, het Congres van Afgevaardigden. Raül Romeva werd gekozen als senator.

De mannen worden vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij het uitroepen van de onafhankelijkheid in Catalonië in 2017. "Ze willen ons monddood maken en marginaliseren, maar via de stembus hebben we onze stem teruggekregen", schreef Junqueras eerder vanuit de gevangenis.

De Catalanen zijn vanuit de gevangenis met politievoertuigen naar de twee huizen van het parlement gebracht. Daar moeten ze trouw zweren aan de Spaanse grondwet. Rechtse partijen hebben al aangekondigd te willen voorkomen dat de Catalanen daadwerkelijk aan de slag gaan als parlementariërs.

De in hechtenis zittende Jordi Turull staat oog in oog met Pedro Sanchez, ontslagnemend Spaans premier.
EPA De in hechtenis zittende Jordi Turull staat oog in oog met Pedro Sanchez, ontslagnemend Spaans premier.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Spanje is een schijndemocratie, in werkelijkheid is het een regelrechte dictatuur onder het goedkeurend oog van Europa.

 • jos beverke

  Velen die reactie geven op dat gebeuren zouden de grond van de zaak eens moeten doornemen.Ik vraag me af moest een Vlaamse partij die overheidsgelden misbruikt en de grondwet overtreedt ook vrijuit zou gaan als dit hier bij ons zou gebeuren.Nu velen denken dat onder een nationalistische vlag het doel de middelen rechtvaardigt!In Spanje zit geen enkele Catalaan in de gevangenis omdat hij nationalist is!Er zitten wel nationalisten in het gevang omdat ze bovenstaande overtredingen begaan hebben!

 • Joris Van Meirvenne

  schandalig dat die in de gevangenis zitten. Opkomen voor je eigen volk is blijkbaar in spanje een misdaad. Ze zouden beter de corrupte bende van rahoj in de vergeetput steken.

 • godelieve rigo

  Het blijft mij dwars zitten dat Europa niets maar dan ook helemaal niets doet. Verhofstadt wanneer ga je eens iets ondernemen in dat Europa van je.

 • Christine Laevers

  Als elke maffia vanuit een gevangeniscel kan opereren, waarom dan geen politicus? Die Catalaanse politici hadden nooit op die plek moeten belanden.