Catalaanse separatisten nu ook bendevorming aangewreven

Getty Images
Talrijke aanhangers van de Catalaanse separatistische beweging zullen nu ook wegens criminele bendevorming in de beklaagdenbank terechtkomen, zo heeft de openbare aanklager gevorderd. Dat hebben media zoals de krant El Pais vandaag op gezag van een woordvoerder van de Justitie gemeld.

Het gaat om 28 mensen die behoren tot een groep van in totaal dertig politici, ambtenaren en activisten die zich reeds voor het gerecht moeten verantwoorden in verband met het illegaal onafhankelijkheidsreferendum van herfst 2017 in Catalonië. 

Indien daar het ernstiger misdrijf van criminele bendevorming bijkomt, riskeren de betrokkenen vier tot acht jaar cel. Wanneer het proces begint, is nog niet geweten.

Tot de dertig aangeklaagden behoren leden van de huidige Catalaanse regering zoals communicatiedirecteur Jaume Clotet, alsmede de hoofden van de publiekrechtelijke radio en televisie in de regio.

Sinds februari staan voor het Hooggerechtshof in Madrid in verband met het referendum achttien kopstukken van de onafhankelijkheidsbeweging terecht, onder wie de vroegere plaatsvervangende minister-president Oriol Junqueras. Zij riskeren tot 25 jaar cel. Naar België gevlucht, staat de vroegere minister-president Carles Puigdemont niet terecht. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Fons Casteels

    Wat een schande: er zijn politieke gevangenen in Spanje, in 2019. En het is nog schandaliger dat de Europese Unie laat begaan. Waar blijft het protest van de zelfverklaarde beschermers van de democratie, genre Verhofstadt?