Catalaanse premier blaast afscheidingswens nieuw leven in

Torra presenteerde zijn separatistische routeboek gisterenavond tijdens een lezing met de titel 'Ons Moment'. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië in de plaats van Carles Puigdemont.
EPA Torra presenteerde zijn separatistische routeboek gisterenavond tijdens een lezing met de titel 'Ons Moment'. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië in de plaats van Carles Puigdemont.
De Catalaanse leider Quim Torra heeft de campagne om zijn regio af te scheiden van Spanje nieuw leven ingeblazen. Hij riep de centrale regering in Madrid op toestemming te geven voor een onafhankelijkheidsreferendum en wees een stembusgang af die slechts een grotere autonomie oplevert.

Torra presenteerde zijn separatistische routeboek gisterenavond tijdens een lezing met de titel 'Ons Moment'. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië in de plaats van Carles Puigdemont. Deze vluchtte vorig jaar naar ons land nadat Madrid hem uit zijn functie had ontheven.

De Spaanse socialist Pedro Sánchez slaat als minister-president ten aanzien van Catalonië een gematigder toon aan dan zijn conservatieve voorganger Mariano Rajoy. Een volksraadpleging over verzelfstandiging ziet hij niet zitten. Torra drong daar wel op aan, maar zei dat er dit keer goedkeuring van de staat moet komen.

Chaos

Vorig jaar oktober werd het referendum ondanks een verbod toch gehouden, wat tot chaos leidde. Een meerderheid was voor afsplitsing, maar de opkomst was laag. Puigdemont riep onafhankelijkheid uit, waardoor Madrid zich genoodzaakt zag de bewindvoering over te nemen.

Torra presenteerde zijn separatistische routeboek gisterenavond tijdens een lezing met de titel 'Ons Moment'. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië in de plaats van Carles Puigdemont.
EPA Torra presenteerde zijn separatistische routeboek gisterenavond tijdens een lezing met de titel 'Ons Moment'. Vijf maanden geleden werd hij gekozen als premier van Catalonië in de plaats van Carles Puigdemont.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rob jamers

  ze kunnen dromen van onafhankelijkheid die niet zal gebeuren en de puïdeont lafaard die dankzij de nva hier blijven

 • cedric van nyevelt

  Gaan die nog veel de tijd van de zinnige mensen laten verliezen met hun onafhenkelijkheid -ik ik ik -wensen en dictatuurdromen , triestig gepeupel die gefrustreerde separatiesten die de wet van een meerdere niet kunnen aanvaarden

 • Olivier van Remoortel

  Wat een populisme! Met 7 miljoen inwoners en 60% van het bedrijfskapitaal is buitenlands. Eens dat zich terugtrekt - wegens het verliezen van de financiële voordelen die een EU lidstaat biedt - zal het lang niet zo voorspoedig gaan als de separatisten hun kiezers voorspiegelt. Bovendien is de afscheidingsdrang in de rijkste regio, Barcelona, uiterst gering.

 • Marco Par

  Het facistische Spanje zal terug stoottroepen sturen om de burgers gehoorzaamheid bij te timmeren. De jaren 40 ziun daar helemaal terug.