Catalaanse politie verijdelt moordaanslag op Spaanse premier Sánchez, 63-jarige sluipschutter opgepakt

Pedro Sánchez is sinds juni 2018 eerste minister van Spanje.
Wikimedia Pedro Sánchez is sinds juni 2018 eerste minister van Spanje.
De Catalaanse politie heeft in het stadje Terrassa een 63-jarige man gearresteerd die een aanslag wilde plegen op de Spaanse premier Pedro Sanchez (46). Dat meldt de politiedienst Mossos d’Esquadra zelf. De Catalaanse krant el Périodico meldt dat de 63-jarige verdachte Manuel Murillo Sánchez heet en vroeger een topatleet was. Hij won in de jaren negentig veel hardloopwedstrijden, waaronder ultramarathons van 100 kilometer.

Volgens de informatie die momenteel bekend is, wilde de man zich wreken voor de plannen van de socialistische regering om het stoffelijk overschot van de vroegere dictator Francisco Franco (1892-1975) te verplaatsen en opnieuw te begraven. Dat ligt nu in een monumentaal mausoleum ten noordwesten van de hoofdstad Madrid, maar moet verplaatst worden naar een andere locatie.

16 wapens

De man werd drie weken geleden bij hem thuis gearresteerd. Hij is een ervaren schutter, beschikt over een wapenvergunning en werkte vroeger bij een privéveiligheidsdienst. De verdachte had thuis zestien vuurwapens, waaronder precisiegeweren. Volgens Spaanse media had hij zijn plannen voor de aanslag in een WhatsApp-groep aangekondigd. 

De zestiger heeft geen strafblad. Hij is al voor de rechter verschenen en zit volgens een justitiewoordvoerster in de gevangenis in Terrassa, zo’n 30 kilometer ten noordwesten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Volgens El Periódico was zijn vader in de jaren 60 en 70 burgemeester in Vallès Occidental, nabij Barcelona, en een aanhanger van Franco.

Volgens de voorzitter van de lokale schietclub in Terrassa is de man “een ronduit middelmatige schutter”. Hoe vergevorderd zijn moordplannen waren, is onduidelijk. De man zou een verleden hebben van psychische problemen en in extreemrechtse kringen verkeren, bericht el Périodico.

Franco

Het Spaanse parlement stemde midden september met een duidelijke meerderheid voor een decreet van de regering-Sanchez om de resten van Franco weg te halen uit het mausoleum in de buurt van Madrid. De monumentale grafsite van de dictator bevindt zich al meer dan vier decennia in de Vallei van de Gevallenen in de Sierra de Guadarrama. Het mausoleum is tot op vandaag een bedevaartsoord voor sympathisanten van Franco en rechtsextremisten.

AFP3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • luc vankeerberghen

    laat de doden hun graf waar het is , schend geen graven , ,een voorbeeld is België , de graven van onze Vlaamse strijders gevallen voor België werden vernield door de Belgische staat , en van hun zerken werden steenslag gemaakt dit voor de aanleg van een snelweg , daarna verrees de ijzertoren , en toen die werd opgeblazen verscheen er een grotere , en een bedevaart ieder jaar

  • jos meurrens

    Als buitenlander in Spanje, moei ik mij niet met hun politieke strubbelingen, maar, wat wel een feit is, is dat het "voor het ogenblik" er beter uit ziet dan met de vorige regering Rajoy, waar de corruptie schandalen maar niet stoppen.Gisteren nog heeft Sanchez het opperste gerechtshof teruggefloten, omdat zij de tax op hypotheken doorschuiven naar de klant, en Sanchez heeft gezegd dat de banken die zullen betalen en niet , nog eens, de burger.En neen ,ik ben geen socialist.

  • jos beverke

    Dat is reeds in September gebeurd maar werd door Sanchez zelf belet dat het in het nieuws kwam.Komt het misschien"nu" beter uit om als slachtoffer bij de bevolking over te komen en zo zijn regering(een samenraapsel van sossen,communisten,en separatisten) boven water te houden?