Catalaanse openbare omroep mag amper berichten over betoging in Brussel

December 7, 2017 - Brussels, Belgium: Pro-independence Catalan supporters wave Catalan flags and banners during demonstration at the Cinquantenaire in Brussels. Tens of thousands of people from Catalonia rallied in the European capital asking the European Union to help them following a failed independence referendum in the Spanish region. (Dario Pignatelli/Polaris) © PHOTO NEWS / PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACTS ! only BELGIUM ! *** local caption *** 06038208
Photo News December 7, 2017 - Brussels, Belgium: Pro-independence Catalan supporters wave Catalan flags and banners during demonstration at the Cinquantenaire in Brussels. Tens of thousands of people from Catalonia rallied in the European capital asking the European Union to help them following a failed independence referendum in the Spanish region. (Dario Pignatelli/Polaris) © PHOTO NEWS / PICTURES NOT INCLUDED IN THE CONTRACTS ! only BELGIUM ! *** local caption *** 06038208
De Catalaanse openbare televisie en radio berichten amper over de massale betoging van Catalanen vandaag in Brussel, uit angst voor sancties uit Madrid. Dat schrijven de Catalaanse nieuwssites El Nacional en VillaWeb en wordt door medewerkers van TV3 bevestigd op Twitter. 

Het was veel Catalanen al opgevallen dat de Catalaanse openbare omroep niét live ging vanuit Brussel, terwijl de commerciële televisiestations de protestmars wel rechtstreeks uitzonden. Volgens El Nacional wilde de openbare omroep daarmee sancties van de Junta Electoral, de Spaanse kiescommissie, vermijden. 

Sinds Madrid het artikel 155 van de Spaanse grondwet heeft geactiveerd, in een reactie op de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Catalanen, is de Catalaanse omroep volgens El Nacional verplicht om de berichtgeving over de gevoelige Catalaanse kwestie te beperken tot 1 minuut beeldmateriaal om het halfuur, schrijft de nieuwssite, en dat tot de campagne voor de vervroegde verkiezingen van 21 december voorbij is. De openbare omroep zou "waarschuwingen" hebben ontvangen om die regel zeker niet te overtreden. 

Het bericht wordt bevestigd door verschillende medewerkers van TV3. Joan Ramon Vallvé, die naar eigen zeggen al 30 jaar voor TV3 werkt, schrijft op Twitter dat dit "mogelijk de meest trieste dag uit zijn carrière" is. "We mogen maar een minuut per halfuur live uitzenden vanop de betoging met duizenden Catalanen in Brussel. Hier kunnen we toch niet voor buigen vrienden", zegt hij. 

Ook David Bassa, volgens El Nacional hoofdredacteur bij TV3, reageert verontwaardigd. "Het is erg pijnlijk om te zien hoe private Spaanse tv-omroepen de hele demonstratie in Brussel live kunnen laten zien, maar TV3, dat publieke middelen krijgt en daardoor genaaid wordt, dat niet kan doen omdat ons gevraagd wordt 'het recht op vrije meningsuiting te moduleren'," schrijft hij op Twitter.

Madrid reageert voorlopig niet op de kwestie, en blijft ook over de betoging in het algemeen erg stil.
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Renée Schietekat

  En neen hoor, Spanje is geen dictatuur..helemaal niet.

 • jo noel

  Denk dat het tijd wordt om die Europese niets-doende kostelijke in deze, Europarlementariërs naar huis te sturen en Europa in referendum te verlaten zoals de Uk deed ! Zal al wat in het pensioen en andere belgen hun beurs een verschil maken ! Wil weten wat jullie ervan denken ?

 • raf stevens

  Op het journaal van tve deze week sprak men enkel terloops over een paar duizend manifestanten in Bruselas, wel iets minder dan de veertigduizend die hier geregistreerd werden. Desinformatie is van alle tijden en komt overal voor.

 • Dirk Teirlynck

  Jintha Peeters, u hebt een punt zou ik bijna zeggen maar bij nader inzien, toch niet.

 • jintha peeters

  nee die media sijn slmimmer het haalt toch niets uit en terecht ook europa moet niet toegeven aan dit soort groep van mensen dit is een spaanse kwestie alleen de nva wil weer mee doen en hopen dat europa de kant kiest van de catalane maar voor de koerden enz das te min voor de nva weg met de nva en al de gene die iets onafhankelijk willen