Catalaanse onafhankelijkheid nu echt van de baan

EPA
Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft vandaag de unilaterale Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring geannuleerd, zo heeft een woordvoerster bekendgemaakt. "De onafhankelijkheidsverklaring van 27 oktober is ongeldig en ongrondwettelijk verklaard", zei de woordvoerster na de zitting.

Het Hof heeft systematisch alle resoluties en stemmingen van het Catalaanse parlement om de regio naar unilaterale afscheiding van Spanje te leiden geannuleerd. Zo verbood het ook het referendum over zelfbeschikking van Catalonië, waar zestien procent van de Spanjaarden woont. Het argument was dat heel het Spaanse volk zeggenschap moet krijgen over kwesties die de nationale soevereiniteit aanbelangen.

Niettemin legden de separatisten de arresten naast zich neer. Zij kozen voor de vlucht vooruit en organiseerden het referendum van 1 oktober. Bij een participatie van 43 procent dachten zij met 90 procent van de stemmen dit gewonnen te hebben. Op 27 oktober stemden zij voor de stichting in Catalonië van een "onafhankelijke staat in de vorm van een republiek". Zo een breuk was ongezien in Spanje.

Er waren zeventig stemmen voor de resolutie, tien tegen en twee onthoudingen. Een groot deel van de oppositie had het halfrond voor de stemming verlaten. De separatistische partijen, van extreemlinks tot centrumrechts, hadden met 72 op 135 zetels de meerderheid in het regionale parlement.

Enkele uren later kreeg de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy in Madrid van de Senaat toestemming om grondwetsartikel 155 in werking te stellen. Dit nam de facto de autonomie van Catalonië af. Daarop werd het Catalaanse parlement ontbonden en zijn er regionale verkiezingen op 21 december uitgeschreven.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Desloover

  Politiek en democratie is dood in Spanje

 • Gino Denil

  Het is nog altijd niet uitgemaakt dat het volk echt die keuze gemaakt heeft. Laat staan dat dat dan nog zou moeten gebeuren in serene omstandigheden zonder druk van beide kanten.

 • lon flandes

  Een volk dat de keuze maakt zijn eigen lot in handen te nemen pleegt geen misdaad.

 • Eddy Vandeweyer

  Geweldig zou Eddy Wally gezegd hebben, NVA heeft haar eieren in de verkeerde mand gelegd en deze zullen gaan stinken. NVA het einde is nader. Geen verlies voor de gewone burger wel voor de rijken voor wie NVA toch zo hun best doen..

 • roger lemmens

  Zou Spanje de onafhankelijkheid van Belgie kunnen opheffen? Ik geloof het niet! Rahoy heeft gevraagd wat het nu was Onafhankelik of niet. De regering heeft het manifest ondertekent en daar houdt het bij op, sindsdien heeft spanje geen beheer meer over catalonie, al wat nadien gebeurt is een oorlogsverklaring van spanje aan catalonie.