Catalaanse minister-president Torra: "We willen de Catalaanse zaak zoveel mogelijk internationaliseren". Puigdemont verwelkomd in Waterloo

De nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra (l.) en de vorige minister-president Carles Puigdemont op een persconferentie bij aankomst in de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in de Wetstraat in Brussel.
EPA De nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra (l.) en de vorige minister-president Carles Puigdemont op een persconferentie bij aankomst in de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in de Wetstraat in Brussel.
"Het is geen gemakkelijke reis geweest, geen korte reis, geen reis zoals ik verwacht had, maar ik ben tenminste terug op Catalaanse bodem", zei de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont tijdens een persconferentie bij zijn aankomst in de gebouwen van de Catalaanse vertegenwoordiging bij de Europese Unie in de Wetstraat in Brussel. Puigdemont verbleef sinds eind maart in Duitsland, waar hij opgepakt was op de terugweg naar België. Zowel Puigdemont als de huidige minister-president Quim Torra benadrukten het belang van een Europese strategie.

"Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis", zei Puigdemont. "Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen. Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld."

Spaanse nederlaag

De huidige Catalaanse regeringsleider Quim Torra ontving Puigdemont bij zijn terugkeer in Brussel. "Vandaag is een nederlaag voor de Spaanse staat, Spanje heeft de Europese juridische strijd verloren", zei hij. "Hoeveel nederlagen heeft de Spaanse staat nog nodig om te begrijpen dat dit politieke probleem een politieke oplossing nodig heeft?"

Hij pleitte voor een Europese oplossing. "We doen er alles aan om de Catalaanse zaak zoveel mogelijk te internationaliseren. Het feit alleen al dat Carles Puigdemont in België is, biedt veel mogelijkheden om onze zaak te internationaliseren."

Steun N-VA

Zijn ontmoetingen met de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon noemde Torra "zeer belangrijk". "We delen het idee dat mensen het recht moeten hebben om over hun eigen toekomst te beslissen", zei hij.

Puigdemont zei niet zozeer te rekenen op de Europese leiders, maar op de Europese burgers. "Ik was zeer ontgoocheld door de stilte van de Europese leiders na het geweld tegen Catalaanse burgers op de dag van het onafhankelijkheidsreferendum. Maar Europa is niet alleen een gebouw dat door staten, politici en Europese leiders opgetrokken wordt. Het is een gebouw vol Europese burgers. Ik ben er zeker van dat de meerderheid van de publieke opinie de fundamentele waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt."

Op de vraag of hij de Belgische regering niet in problemen brengt door zijn aanwezigheid in Brussel, zei hij de steun van de N-VA te waarderen, "maar dit is geen zaak van de Belgische politiek. We willen ons niet mengen in de Belgische politiek en hebben veel respect voor de Belgische politieke realiteit." Hij zei ook niet het statuut van politieke vluchteling te willen aanvragen in België. "Ik ben een vrije Europeaan, overal behalve in Spanje", klonk het.

Dialoog met Madrid

Hij toonde zich optimistisch over de nieuwe Spaanse regering van de socialistische premier Pedro Sánchez (PSOE). "Er is een dialoog opgestart, dat is nieuw. Beeld je in van hoe ver we komen, hoe lang we hebben moeten vragen om gewoon rond de tafel te gaan zitten en te praten. Maar de vraag is wat het recept van Pedro Sánchez is om dit politiek op te lossen. De enige mogelijke politieke oplossing is via de stembus."

Het Spaanse gerecht wil Puigdemont vervolgen wegens het organiseren van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië in oktober 2017. Hij werd op 25 maart opgepakt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. De Duitse rechter besliste echter om Puigdemont enkel uit te leveren aan Spanje voor misbruik van overheidsgeld, en niet voor rebellie. Daarop trok het Spaanse gerecht het internationaal aanhoudingsbevel in, waarna de Catalaanse politicus zaterdag terugkeerde vanuit Duitsland naar ons land, van waaruit hij zijn politieke activiteiten wil voortzetten.

Waterloo

Ondanks het manifestatieverbod van de lokale autoriteiten, verzamelden om 16 uur in Waterloo zeker 150 personen voor zijn villa om de terugkeer in België van de gewezen Catalaanse premier Carles Puigdemont kracht bij te zetten. Getooid met Catalaanse vlaggen werden slogans gescandeerd om de vrijlating te eisen van de andere Catalaanse separatistische leiders. De lokale politie volgde het gebeuren van nabij, maar kwam niet tussenbeide.

Aan de villa die Carles Puigdemont betrekt werd een plaat met "Casa de la Repùblica" geplaatst. Op een spandoek werd de vrijlating van politieke gevangenen in ballingschap geëist. Een ander spandoek luidde "Welcome president".

"De samenkomst verloopt vreedzaam, er is dus geen noodzaak om over te gaan tot de uiteendrijving. Als korpschef van de politiezone Waterloo betreur ik wel ten zeerste dat de organisatoren hun verbintenis niet zijn nagekomen. Deze week was er overleg. Er werd overeengekomen dat er geen manifestatie op de openbare weg zou zijn", aldus korpschef Michel Vandewalle.

Carles Puigdemont (r.) en Quim Torra (l.) in Waterloo.
AFP Carles Puigdemont (r.) en Quim Torra (l.) in Waterloo.
Getooid met Catalaanse vlaggen werden slogans gescandeerd om de vrijlating te eisen van de andere Catalaanse separatistische leiders.
REUTERS Getooid met Catalaanse vlaggen werden slogans gescandeerd om de vrijlating te eisen van de andere Catalaanse separatistische leiders.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cedric van nyevelt

  dienen dictator Puigdemont beseft blijkbaar niet dat hij wereldvreems is ...wat een clown is die en zijn tijd verliest door appostel te spelen van de Anarchie

 • birg prokali

  hoe kan een vluchteling meer dan 4500 euro huurgeld per maand (!) betalen voor een villa ???

 • Jan Verstrepen

  Ga terug naar Spanje en neen heel de Nva mee, maar ik vrees dat pas dan de echte ellende zal beginnen ginder als hij die meeneemt.

 • Marcq Adriaens

  In de eerste plaats zou Mr. Puigdemon terug naar Spanje moeten. Ik vraag mij ook af vanwaar die het geld haalt om hier te wonen en te leven en dat is niet voor hem alleen. Buiten met dat stuk verdriet.

 • Bernd Vaes

  Puigdemont weet blijkbaar niet wat N-VA is. Zal hij wel ontdekken. Dan zal hij hen graag de rug toekeren.