Catalaanse minister-president: "Recht op onafhankelijkheid verdiend"

Carles Puigdemont zegt dat Catalonië  "het recht heeft verdiend op een onafhankelijke staat". Dat verklaarde de Catalaanse minister-president na de bekendmaking van de resultaten van het referendum.

"Op deze dag van hoop en lijden hebben de burgers van Catalonië het recht verdiend om een onafhankelijke staat te krijgen in de vorm van een republiek", zei Puigdemont tijdens een televisietoespraak in het bijzijn van de Catalaanse regeringsleden.

"Mijn regering zal in de komende dagen de resultaten van het referendum naar het Catalaans parlement sturen, waar de soevereiniteit van ons volk ligt, zodat het kan handelen in overeenstemming met de wet van het referendum", vervolgde Puigdemont.

De wet van het referendum voorziet een eenzijdige onafhankelijkheidsreferendum door het Catalaanse parlement als een meerderheid voor stemt. Volgens de Catalaanse overheid stemde 90 procent voor onafhankelijkheid.

Puigdemont haalde ook uit naar het geweld van de Spaanse politie. "De situatie in Catalonië is met zijn repressie, totale ontkenning van werkelijkheid en vijandigheid niet langer een interne zaak. Het is een Europese zaak."
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Puigdemont en de uiterst linkse extremist aan zijn zijde moeten gerechterlijk vervolgd worden.Zich baseren op een partieel en gefraudeerd referendum en dan de onafhankelijkheid laten kiezen door een halfrond van nationalisten .extremistische linksen en podemos(cfr Belgische PvdA) is in strijd met de Spaanse grondwet.Als vandaag op de beurs de Catalaanse bedrijven al negatief reageren wat wordt het dan in de toekomst voor Catalonie!Die gaan nog zwarte sneeuw zien vliegen...

 • Dan Midden

  Denk dat ze vooral het recht hebben verdiend op een nieuw referendum waarbij alle partijen de kans krijgen hun stem uit te brengen en dat alle politici met argumenten en feiten de mensen moeten overtuigen om ja dan wel nee te stemmen zoals het betaamt in een democratie

 • mich lee

  Het is niet omdat er tussen 2 landen een nieuwe grens komt dat de jhandel stopt. Catalonië left echt niet alleen van het tourisme. Het is de grootste industriële region van Spanje, de grootste cava productent en ja het tourisme. Spanje reageert vooral zo hard omdat Catalonië de economische moter is van Spanje

 • wat klopt er niet

  Van wat gaar Catalonie leven? Alleen van tourisme? Vergeten ze dat Spanje hun allergrootste handelspartner is? Dolgedraaid en opgehitst door politici die dromen van President te worden.

 • eric debanne

  Democratie in Spanje blijkbaar afgeschaft ? Komaan Catalonië niet opgeven !