Catalaanse leider: "Spaanse aanval op zelfbestuur is ergste sinds dictator Franco"

epa
De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de plannen van de centrale Spaanse regering in Madrid om de autonomie van de regio op te schorten, een "rechtstreekse en onaanvaardbare aanval op de democratie" en een "putsch" genoemd. Het is "de ergste aanval" tegen Catalonië sinds de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975), zei Puigdemont tijdens een televisietoespraak in Barcelona.

De Spaanse regering startte zaterdag het formele proces op om de autonomie van Catalonië op te schorten. Bovendien wordt de Catalaanse regering uit zijn functie ontheven en moeten er binnen de zes maanden nieuwe regionale verkiezingen komen, zo kondigde premier Mariano Rajoy aan. "De afzetting van een democratisch verkozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat", reageerde Puigdemont.

De Catalaanse minister-president zei dat hij het Catalaanse parlement zou bijeenroepen om een antwoord te formuleren op het inroepen van het befaamde artikel 155 van de Spaanse grondwet door Madrid. Puigdemont riep het regionale parlement wel niet specifiek op om te stemmen over een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

De afzetting van een democratisch verkozen regering is onverenigbaar met een rechtsstaat

Carles Puigdemont

"Staatsgreep"

De maatregelen van de Spaanse regering stuiten ook op verzet bij Carme Focadell, de voorzitter van het Catalaanse parlement. Ze noemde het ingrijpen van de centrale regering "een staatsgreep". "Premier Rajoy wil dat het parlement van Catalonië niet langer een democratisch parlement is, en dat zal niet gebeuren", klonk het in een tv-toespraak.

"Daarom willen we de burgers van dit land een boodschap van standvastigheid en hoop geven. Wij houden vandaag, na de ernstigste aanval op Catalaanse instellingen sinds deze zijn opgericht, vast aan de verdediging van de soevereiniteit van het parlement van Catalonië", besloot ze.

Carme Forcadell.
Wikimedia Carme Forcadell.60 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rik Desloover

  Premier Rajoy steekt zich weg achter de grondwet , maar is volk die de wetten maakt en stemt .

 • John Nelis

  Catalonië is geen eigendom van Madrid. En de vergelijking met het appartement gaat niet op. Betere vergelijking: elk jaar besteelt iemand die je goed kent miljarden van jou. Jij besluit om niet meer om te gaan met deze persoon, maar deze vindt dat dit niet kan want zo kan hij je niet verder blijven bestelen!

 • Frank De Witte

  Als hun "grondwet" dient om een groep mensen te onderdrukken, dan moet Spanje zichzelf geen democratie meer noemen. De wet moet er zijn voor de burger, niet om de burger de mond te snoeren.

 • Frans Van der Borght

  Nationalisme is een gevaar voor de democratie. Grondwet is grondwet!

 • Herwig Michiels

  Blijkbaar is iedereen Joegoslavië vergeten, dat was ook een samenraapsel van staten onder de dictatuur van Tito. In Spanje was het destijds Franco die met harde vuist regeerde en nu vrees ik voor het einde van het huidige Spanje