Catalaanse leider houdt voet bij stuk en vraagt bemiddeling voor crisis

De Catalaanse leider Carles Puigdemont
ap De Catalaanse leider Carles Puigdemont
De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft vanavond tijdens en toespraak vanuit de Generalitat in Barcelona meegedeeld dat hij een voorstander is van bemiddeling om een uitweg te vinden uit de Catalaanse crisis. De Spaanse regering aanvaardt dat voorstel echter niet, laat ze vanavond weten in een mededeling.

Exact 24 uur na koning Felipe kwam de reactie van de Catalaanse minister-president Puigdemont. In zijn toespraak schakelde de leider van de separatisten zelfs even over op het Spaans. Daarmee zette hij in de verf hoe slecht het in Barcelona is gevallen dat de koning dinsdagavond niet één woord Catalaans in de mond nam - terwijl Felipe de Catalanen in gewone omstandigheden wel in hun eigen taal toespreekt.

Puigdemont verweet de Spaanse koning in zijn tv-toespraak van gisteren "bewust" miljoenen Catalanen genegeerd te hebben. "De koning neemt het discours en het beleid van de regering van Rajoy over, en die waren al catastrofaal voor Catalonië." Felipe doet de bemiddelende rol van een staatshoofd onrecht aan, aldus nog de minister-president.

Nood aan dialoog

Puigdemont hernieuwde zijn oproep tot dialoog met de Spaanse regering. "Het zou onverantwoord zijn een aanbod om aan tafel te gaan zitten, af te slaan," klonk het. "Dit moment roept op tot bemiddelling. We hebben de voorbije uren verscheidene aanbiedingen gekregen en we zullen er nog meer krijgen. Ze weten allemaal dat ik bereid ben om een bemiddelingsproces aan te vatten," aldus Puigdemont.

"Ik zal het zo vaak herhalen als nodig: dialoog en overeenstemming maken deel uit van de politieke cultuur van ons volk. Maar de staat heeft ons echter geen enkel positief antwoord op die aanbiedingen gegeven," gaat hij verder.

Spanje slaat dialoog af

De Spaanse regering is echter niet van plan om op die uitnodiging in te gaan. "Als mr. Puigdemont wil praten of onderhandelen, of bemiddelaars wil sturen, dan weet hij perfect wat hij daarvoor moet doen: zich aan de wetten van de rechtstaat houden die hij nooit had mogen verlaten", klinkt het in een persmededeling van de regering.

Geen datum

Zijn woordvoerders kondigden eerder op de dag aan dat het regionaal parlement maandag zal bijeenkomen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Zelf zette Carles Puigdemont er géén datum op. "Hij blijft hopen op Europese bemiddeling," zegt een goedgeplaatste waarnemer. "Officieel kan Europa natuurlijk niet tussenkomen in een conflict tussen een staat en een regio. Indien het Brussels gewest Europa zou vragen te bemiddelen in een kwestie met de federale regering, zou België dat ook niet aanvaarden. Maar de Catalanen schakelen bevriende parlementsleden en regeringsleiders in, om in alle discretie in te praten op de regering van Rajoy. Zo hopen ze de deur alsnog op een kier te krijgen voor onderhandelingen."

Soevereiniteit

De minister-president maakte duidelijk "het resultaat van de stemming te moeten uitvoeren" om de soevereiniteit van de regio te garanderen. "Mijn regering zal geen millimeter afwijken van zijn verplichting", zei Puigdemont. "Ik ben ervan overtuigd dat we de komende dagen het beste van ons land zullen laten zien wanneer de instellingen van Catalonië de resultaten van het referendum zullen toepassen," klonk het.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan fransaert

  kijk of je nu pro of contra dit referendum bent doet niet ter zake wat wel een feit is is dat de Catalaanse regering liefst 19 maal om overleg heeft gevraagd bij de Madrileense regering en zonder resultaat, waardoor deze die materie op de spits heeft gedreven met het gekende resultaat dus als je al over een schuldige wil spreken heeft Madrid in deze heel veel boter op het hooft.

 • Jan Van Rompaey

  Doorgaan man, verder strijden voor democratie. de tijd van Franco moet volledig voorbij zijn.

 • Joris Vanderaert

  Wat ik tussen de lijnen lees is dus dat als je democratisch niet tot een vergelijk kan komen, wat in een land als Spanje nooit gaat lukken want Spanje wil nu eenmaal Catalonië niet zien vertrekken, dat je dus op een burgeroorlog aangewezen bent om onafhankelijkheid na te streven. Mooie logica is dat.

 • Freddy Sonnemans

  Veronderstel dat Wales of Schotland na de brexit lid willen blijven van de EU. Om dit te doen moeten ze zich afscheiden van de UK. Diegenen die nu zo hard roepen tegen cataluyna, gaan die dan ook protesteren tegen de afscheiding van Wales of Schotland?

 • Filip De Cononckx

  Stop met de zinspelen op "die grondwet". Die grondwet is gemaakt boven de hoofden van de mensen met "aanpassingen en herzieningen" zodat een kat er zijn jong niet meer in terug vindt. Goed voorbeeld is België. Bovendien gaat die grondwet, ook in België voorbij aan de wensen van de naties. Compromissen kennen ook hun grenzen, maar de compromismakers kennen of willen die niet kennen.