Catalaanse ex-vicepresident Junquera krijgt soepeler gevangenisregime

Archiefbeeld Oriol Junqueras.
AFP Archiefbeeld Oriol Junqueras.
De vroegere Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras, die tot dertien jaar cel werd veroordeeld voor zijn aandeel bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017, mag voortaan drie keer per week de gevangenis verlaten. Die dagen mag hij telkens zes uur werken, verklaarden de gevangenisautoriteiten aan de Spaanse televisie. 

De separatistische leider is de bekendste en hoogstgeplaatste van de negen separatistische politici en activisten die vorige herfst veroordeeld werden tot lange celstraffen.

Vijf van zijn medestanders kregen de voorbije weken al een soepeler gevangenisregime, om te werken, vrijwilligersactiviteiten uit te voeren of om familieleden te verzorgen. Vandaag kreeg naast Junqueras ook de ex-buitenlandminister van de regio, Raül Romeva, de toelating om de gevangenis van Lledoners, op ongeveer 40 kilometer van Barcelona, op bepaalde dagen te verlaten. 

De regionale regering in Barcelona eist amnestie voor de opgesloten separatistische leiders. Tot nu toe wijst de regering van socialist Pedro Sánchez die eis af. Toch vond er gisteren nog in Madrid een dialoog plaats op het hoogste niveau, om een oplossing te zoeken voor het onafhankelijkheidsconflict. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Van der Poorten

  De onverdraagzaamheid van de EU- democraten (?)scheert een hoge vlucht .

 • Lilianne Van Neylen

  De EU heeft enkel “principes” als ze er zichzelf kunnen mee verrijken. Zoniet kijken ze liefst de andere kant op! Voor Vlaanderen moeten we al sowieso niet veel meer verwachten.

 • Eric Deleu

  Laat de politieke gevangenen vrij. Wanneer doet de EU iets ?

 • Maartje Nieuwboter

  Ongelofelijk dat zoiets in Europa kan. De beelden van Spaanse politie-agenten die op Catalaanse demonstranten inhakken waren nog niet genoeg. Nee, er moesten ook legitiem verkozen vertegenwoordigers van het Catalaanse volk opgesloten worden. En waarom ? Zelfbeschikking zou een universeel basisrecht moeten zijn voor eender welk volk.

 • Dirk Tuymans

  Dikke schande dat Europa daar niet tussenkomt. Vrije meningsuiting zeggen ze dan..! Spanje moest zich schamen en zelf gestraft worden. Het zijn ze zelf die geweld gebruikt heeft. De Catalanen niet...