Catalaans parlement tart Madrid met nieuwe wet: Puigdemont toch premier?

Carles Puigdemont.
Getty Images Carles Puigdemont.
Het Catalaanse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat het mogelijk moet maken een regiopremier te kiezen die niet persoonlijk aanwezig is. Daardoor komt oud-leider Carles Puigdemont (55) toch opnieuw in beeld om zijn oude post weer te vervullen.

Het regioparlement stemde met 70 tegen 65 stemmen in met het voorstel. De afgevaardigden van de drie separatistische partijen stemden in Barcelona voor de amendering, de oppositie tegen.

De Spaanse regering heeft al aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen. Dat oordeelde in januari al dat Puigdemont alleen beëdigd kan worden als regionaal leider van Catalonië als hij fysiek aanwezig is in het parlement.

Puigdemont was gevlucht uit Catalonië in de nasleep van het illegale referendum over onafhankelijkheid. De separatistische leider bevindt zich momenteel in Duitsland, waar de rechter moet besluiten of hij kan worden uitgeleverd aan Spanje. 

Analisten interpreteren de wetswijziging van de separatisten als een "laatste symbolische rugdekking" voor Puigdemont. De vroegere regionale president heeft zaterdag in Berlijn een ontmoeting met afgevaardigden van zijn partij JuntsxCat (Samen voor Catalonië) om zich te beraden over verdere actie. Media verwachten dat daarbij zal worden gesproken over een kandidaat zonder problemen met justitie. 

De politici hebben tot 22 mei de tijd om een regioregering te vormen, anders moeten nieuwe regionale verkiezingen worden gehouden. Sinds de verkiezingen van december 2017 mislukten tot dusver vier pogingen om een regering te vormen, omdat de benoemde kandidaten in het buitenland in ballingschap vertoeven of in voorlopige hechtenis zitten.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rob jamers

  Separatisten zijn gevaarlijke mensen

 • Nina Huygens

  De feiten zijn dat minder dan de helft van de Catalanen de onafhankelijkheid eist terwijl meeeeer dan de helft van de Catalanen dit NIET wil !! Maar volgens de stemwet “D’Hondt” worden de independentisten bevoordeeld en groeperen die zich tegenover Cs (alhoewel Inés Arrimadas van Cs de meerderheid had als partij de 21 D) . Een politieke leider die het echt goed meent met zijn volk houdt rekening met de wil van de meerderheid!

 • André Van Laethem

  Het komt er spijtig genoeg op neer dat voorstanders van Puigdemont totaal geen benul hebben hoe een Nationale democratie werkt. School jullie wat bij wat democratie wil zeggen en herzie dan je mening. Een land wil splitsen ? een provincie wil splitsen ? een gemeente wil splitsen ? ik wil mij onafhankelijk verklaren van vlaanderen dus dat zou ook moeten democratie zijn ??? mensen toch het is triestig gesteld.

 • cedric van nyevelt

  redenering houdt geen steek Christine Laevers...indien separatisten hun doel bereiken moeten zij ook nieuwe grondwetten schrijven ... en wat dan met wie ermee niet akkoord gaat ? hebben ze dan volgens zelfde logica ook recht op afscheuring en zo blijft men verder verdelen ...of naar dictatuur

 • rob jamers

  België heeft zich ronduit belachelijk gemaakt. N-VA des te meer ! Zovlug mogelijk naar Spanje uitleveren, zodat deze soap ten einde loopt.