Catalaans parlement mag maandag niet samenkomen en plant zitting op dinsdag

afp
De geplande plenaire zitting maandag van het regionale parlement van Catalonië gaat niet door. Dat heeft de woordvoerster van de linkse, onafhankelijkheidsgezinde partij CUP, Nuria Gibert, meegedeeld. Dinsdag vindt er wel een zitting plaats.

Verwacht werd dat op de zitting maandag de onafhankelijkheid van Catalonië zou worden uitgeroepen. Als reden gaf Gibert op dat de zitting verboden is door het Grondwettelijk Hof in Madrid. Het referendum dat vorige zondag in Catalonië plaatsvond, was evenwel eveneens door de rechtbank verboden.

Na het veto van het Hof heeft de leider van de Catalaanse regering, Carles Puigdemont, aangekondigd dat hij zich dan maar dinsdag voor het regionale parlement zou uiten over de "huidige politieke toestand" - een bewust vage uitspraak, waardoor het Hof niet tot een verbod kan overgaan. Of hij dan wel de onafhankelijkheid uitroept, is onbekend.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lena Vervoort

    Catalonië zal nooit onafhankelijk worden op een vreedzame manier, omdat dit ingaat tegen de plannen van de oligarchen die de EU in handen hebben. Het doel van deze kapitalisten is één EU-rijk met zo weinig mogelijk afzonderlijke volkeren en talen, zodat ze bij de verkoop van hun goederen en diensten in hun reclame geen rekening hoeven te houden met allemaal verschillende consumenten. Eén rijk, één klantenprofiel = veel winst.

  • Marc Verhamme

    De dictatoriale manier waarop de Spaanse regering en bij uitrbreiding het totaal overbodige koningshuis , een belangrijk deel van, de bevolking ( Catalonie ) discrimineren is in feite uiterst misdadig. Men maakt het de Catalanen onmogelijk om zich te uiten !!!!!! Schande ! Dit is gewoon koren op de molen van de onafhankelijkheidsbewegingen overal in Europa .