Catalaans parlement komt maandag "hoe dan ook" bijeen

Catalanen in de 'estalada'-vlag tijdens een protestactie tegen het politiegeweld van het voorbije weekend tijdens het referendum rond Catalaanse onafhankelijkheid.
epa Catalanen in de 'estalada'-vlag tijdens een protestactie tegen het politiegeweld van het voorbije weekend tijdens het referendum rond Catalaanse onafhankelijkheid.
Het Catalaanse parlement komt maandag hoe dan ook bijeen, heeft het hoofd Buitenlandse Zaken van de Catalaanse regionale regering gezegd tegen de BBC.

Het Spaanse grondwettelijke hof heeft de zitting verboden. Het debat zou gaan over de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië naar aanleiding van het referendum van afgelopen zondag. Dat referendum had het hof ook verboden.

"Het parlement zal discussiëren, het parlement zal bijeenkomen. Het zal een debat worden en het is belangrijk", zei Raül Romeva op de vraag wat er maandag gaat gebeuren. Hij zei dat de crisis langs politieke weg moet worden opgelost, niet langs juridische.

Catalaanse politiechef voor rechter

Intussen heeft de Catalaanse politiechef Josep-Lluis Trapero zich vandaag in Madrid aangeboden bij de Audiencia Nacional. Dat is een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken. Trapero werd gedagvaard in het kader van vervolging voor gezagsondermijning. Ook een adjunct van Trapero en de leiders van de twee grootste separatistische organisaties in Catalonië zijn gedagvaard.

Volgens de gezaghebbende krant El Pais heeft de vervolging te maken met incidenten op 20 en 21 september toen duizenden demonstranten in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum probeerden de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil te blokkeren.

In Spanje kan men voor gezagsondermijning tot vijftien jaar cel krijgen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Gaan de heren van Madrid het voorbeeld van Erdogan volgen? Iedereen opsluiten?

 • Redgy Dewulf

  Het volgende zal gebeuren: aanstelling van een regeringscommissaris op basis van art 155 van de grondwet: deze zal alle macht in Catalonië hebben. Inzending van meer Guardia civil en van het leger. Creatie van juridische twijfels door een of andere rechtbank. Afzetting van alle huidige bestuursleden. Nieuwe verkiezingen.

 • Dan Midden

  Er is normaal gezien een grondwettelijk recht van vrijheid van vergaderen in elk land. Dit met geweld inperken betekend een flagrante overtreding van de grondwet van Europa waardoor Juncker verplicht is sancties op te leggen aan Madrid! Gaat Europa zijn eigen democratische principes volgen of overboord gooien? Ben benieuwd

 • Fons Casteels

  Wanneer de rechterlijke macht (het Hooggerechtshof) en de uitvoerende macht (de regering) te samen de wetgevende macht (het parlement) het zwijgen opleggen, dan is dat zelfs geen censuur meer. Dan is dat dictatuur.

 • Eric Moreland

  Timmerfranco heeft al laten weten dat proportioneel geweld noodzakelijk is in een geval als dit.