Casey Anthony vrijgesproken van moord op dochtertje

In een proces dat de Verenigde Staten zes weken lang in de ban heeft gehouden, is de 25-jarige Casey Anthony vrijgesproken van moord op haar tweejarig dochtertje Caylee. De jury in Florida bevond haar na elf uur beraadslaging wel schuldig aan het geven van valse informatie aan de politie. Toen het verdict werd uitgesproken, viel Casey huilend in de armen van haar advocaat.

Eerst even de feiten. In juni 2008 verdween Caylee Anthony, het toen tweejarig dochtertje van de beklaagde, in Orlando. De zaak kreeg al snel nationale aandacht, omdat haar moeder het naliet de verdwijning te melden en het grootmoeder Cindy -de moeder van Casey- was die een maand later de politie inlichtte. Zes maanden na de verdwijning, in december, werden de begraven stoffelijke resten van Caylee vlakbij het huis van Anthony teruggevonden. De doodsoorzaak kon niet eenduidig worden vastgesteld. Moeder Casey werd gearresteerd op verdenking van moord maar bleef tot op de dag van vandaag haar onschuld staande houden.

Chloroform
Volgens de aanklager gebruikte Casey chloroform om haar dochter te bedwelmen en plakte ze haar mond en neus vervolgens dicht om haar te doen stikken. Nadien zou ze het lichaam een paar dagen in de koffer van haar wagen hebben laten liggen voor ze het ergens zou hebben gedumpt.

Verdronken
De verdediging pleitte dan weer dat Caylee helemaal niet was vermoord, maar dat ze verdronken was in het zwembad van de Anthonys. Toen Casey en haar vader George het lichaampje vonden, zouden ze in paniek zijn geschoten en de dood van Caylee in de doofpot hebben willen steken. Vader George ontkende dat echter in zijn getuigenis.

Vreemd gedrag
Tegenstrijdige verklaringen dus, en ook het gedrag van de beklaagde in de eerste maand na de verdwijning van haar dochter deed de wenkbrauwen fronsen. Zo verklaarde ze achteraf zelf aan de politie dat ze niet echt veel moeite deed om haar dochter te zoeken. Ze trok het ouderlijke huis uit en hokte samen met haar toenmalig vriendje Tony Lazzaro. Ze liet een tattoo zetten met de woorden 'Bella Vita' (Italiaans voor 'mooi leven') en ging shoppen, dook het nachtleven van Orlando in en deed zelfs mee aan een 'hot body'-wedstrijd.

Verzonnen
Lazzaro en andere vrienden en kennissen kwamen getuigen dat Casey nooit heeft gezegd dat haar dochter was verdwenen maar dat ze bij een nanny was. Aan haar ouders diste ze dan weer andere verhalen op, als zou ze een rijke man in Jacksonville aan de haak hebben geslagen en dat ze bij hem waren ingetrokken. Allemaal verzonnen verhalen.

Seksueel misbruik
Volgens de verdediging is het gedrag van Casey te verklaren door het feit dat ze als achtjarige door haar vader seksueel misbruikt werd en dat ze geleerd had haar pijn te "verbergen". Ook die beschuldigingen ontkende vader George met klem. "Ik zou mijn dochter zoiets nooit aandoen", verklaarde hij. In tranen vertelde hij ook dat hij een mislukte zelfmoordpoging ondernam toen het lichaam van Caylee werd gevonden.

Vrij
Ondanks een ogenschijnlijk verpletterende bewijslast, werd Casey vandaag dan toch vrijgesproken van moord. Wel werd ze schuldig bevonden aan liegen en het geven van valse informatie aan de politie. Daarvoor riskeert ze vier jaar cel, maar omdat ze al enkele jaren in voorarrest zat, zal ze meer dan waarschijnlijk de gevangenis mogen verlaten. (sps)

Casey Anthony valt haar advocaat Jose Baez huilend in de armen.
GETTY Casey Anthony valt haar advocaat Jose Baez huilend in de armen.
Het verdict werd in de straten van Florida op ongeloof onthaald.
REUTERS Het verdict werd in de straten van Florida op ongeloof onthaald.
Casey in betere tijden met dochtertje Caylee.
AP Casey in betere tijden met dochtertje Caylee.
Mensen leggen bloemen neer op de plek waar Caylee in december 2008 werd teruggevonden.
REUTERS Mensen leggen bloemen neer op de plek waar Caylee in december 2008 werd teruggevonden.