Carrie Lam: “Chinese interventie in Hongkong blijft een optie”

Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong.
REUTERS Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong.
Een Chinese interventie in Hongkong blijft een optie als het protest tegen de regering "zo erg" wordt dat de hulp van China inroepen niet meer uitgesloten kan worden. Dat heeft Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong, gezegd tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Lam zei dat zij en China er "nog altijd van overtuigd te zijn" dat Hongkong de golf van onrust in de speciale bestuurlijke regio zelf zou moeten aanpakken. Peking betrekken is wel toegelaten onder de Hongkongse grondwet, aldus Lam.

Vorige week riep Lam een noodwet uit de koloniale tijd in om het dragen van maskers tijdens betogingen te verbieden, in een poging om een einde te maken aan de protesten die nu al bijna vijf maanden duren. Het verbod werd vorig weekend, zowel tijdens vreedzame samenscholingen als gewelddadigere betogingen, breed genegeerd.

Lam verdedigde haar aanpak. "Andere regeringen zouden maatregelen treffen die niet milder zijn dan de onze, en die misschien nog draconischer zouden zijn", zei Lam.

Hongkong is een vroegere Britse kolonie die in 1997 een speciale bestuurlijke regio van China werd. De stad kreeg speciale rechten en privileges tot 2047 onder het systeem van "één land, twee systemen", maar veel betogers vrezen dat die regeling onder zware druk staat en China ervan af wil.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim De Vos

  Ik hoor steeds "tegen de groeiende inmenging van Peking", maar wat is dat dan ,???? In het journaal nog niet gehoord, enkel over het afgevoerde uitleveringsdebacle.

 • Luc Lepoudre

  Er is daar duidelijk een spelletje ophitserij via internet aan de gang. Waarom? Ik las hier dat één van de leiders van de protestbetagingen en "meest ervaren" nauwelijks vijfentwintig jaar is. Van waar kennen we nog het spelletje van kleurenrevoluties zogezegd door "het volk"?

 • werner Van der Kelen

  Een van de grootste fouten in de 20e-eeuw, Honk Kong losmaken van Engeland. Dit had nooit mogen gebeuren.

 • FRANK ANCKAERT

  Hongkong was beter Brits gebleven.....

 • Ludo Wouters

  Lam staat onder druk van Peking. Ze is de marionette en heeft eigenlijk niets meer te zeggen. Een hoge plaats in Peking is reeds voor haar weggelegd. Uiteindelijk zal China ingrijpen en Hongkong gewoon door geweld onderwerpen aan de macht van Peking.