Carles Puigdemont stelt zich kandidaat voor Europese verkiezingen

Carles Puigdemont
BELGA Carles Puigdemont
De gewezen Catalaanse separatistische president Carles Puigdemont is kandidaat voor de komende Europese verkiezingen. Puigdemont verblijft sinds zijn afzetting in ballingschap in België. Hij kondigde zijn kandidatuur dan ook aan in Brussel. Puigdemont zal op de lijst van Junts per Catalunya (JxCat) staan, een nieuw kartel van zijn eigen PdCAT en onafhankelijke kandidaten. 

Puigdemont kondigde zijn kandidatuur aan in het gezelschap van zijn gewezen Catalaanse ministers Clara Ponsati en Toni Comín, en van de Baskische nationalist Gorka Knörr. Hij stelde ook de lijst voor van de onafhankelijkheidspartij Junts per Catalunya (JxCat), die in Spanje zal deelnemen aan de Europese verkiezingen.

“We willen de stem van het Catalonië, dat naar onafhankelijkheid streeft, binnen de Europese instellingen laten klinken”, stelde Puigdemont. “We moeten van binnenuit de mening vertolken van zij die dat niet kunnen omdat ze in de gevangenis zitten”, verwees hij naar de twaalf leidinggevende Catalaanse separatisten die momenteel in Madrid voor het hooggerechtshof in Madrid terecht staan.

Voor Toni Comín is de crisis die Catalonië nu doormaakt een “Europees conflict”. “We willen democratische en geweldloze strijd binnen de Europese instellingen omdat Europa een deel van de oplossing vormt”.

Volgens Puigdemont voert zijn partij een strijd om de fundamentele Europese waarden te versterken, waaronder diversiteit. Hij sloot niet uit dat er op de lijst ook anderen dan Catalaanse separatisten zullen staan. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nina Huygens

  Als 90% van de catalanen naar onafhankelijkheid streeft zou ik zwijgen.. en dialoog aangaan... Maar we hebben het over 50%... is dit democratisch?? Dit zijn vragen die ik me stel.

 • Ronny Ooijen

  Hannie Riezebos, neem het woordenboek en zoek de woorden 'onwettig' en 'fraudeur' eens op. Hij zegt geen Europeaan te zijn en waar wil deze Farage 2.0 naar toe? Ik weet niet waar u woont maar hier ziet men bijzonder weinig vegetariërs bij de slachter.

 • Hannie Riezebos

  Verdiep je eerst in Catolonie voordat je Puigdemont veroordeelt

 • Viaene Philippe

  Eerst die foute boel betalen die hij geschapen heeft,wat denkt die wel is dit de Europese Unie ,dit zegt genoeg indien dit doorgaat,foei Europa.

 • Jef De korte

  Mag dat zomaar: hij wordt vervolgd voor zware misdaden en kan zich zomaar verkiesbaar stellen...is een internationaal gezochte crimineel...niet normaal.