Carles Puigdemont en ex-ministers dagen Spaanse rechter voor Brusselse rechtbank

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (R) en de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra (L) in Berlijn vorige maand.
EPA De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (R) en de nieuwe Catalaanse minister-president Quim Torra (L) in Berlijn vorige maand.
De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers van de Catalaanse regering hebben de Spaanse onderzoeksrechter Pablo Llarena gedagvaard voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Dat melden de advocaten van het vijftal. De Catalaanse politici verwijten Llarena, die het Europees aanhoudingsbevel tegen hen had uitgeschreven, dat hij zich vooringenomen heeft getoond.

Volgens de advocaten van de vijf Catalaanse politici heeft Llarena op 22 februari in zijn kaarten laten kijken toen hij in Oviedo tegenover de lokale pers zei dat de Catalaanse politici die in Spanje in de cel zitten, geen politieke gevangenen zijn. Die uitspraak werd later door andere Spaanse media overgenomen. "Die rechter heeft dus buiten de rechtbank al geprejugeerd, zijn oordeel over deze zaak laten blijken", zegt Paul Bekaert, één van de advocaten van de vijf Catalaanse politici die in België, Duitsland en Schotland verblijven.

Onderzoeksrechter LLarena verwerpt dus openlijk één van de argumenten van de verdediging, namelijk dat de fundamentele rechten van de Catalaanse politici geschonden worden. Llarena's vooringenomenheid zou ook voldoende blijken uit zijn beschikkingen in het dossier van de Catalaanse politici. Op die manier begaat hij een fout. Daarom hebben Puigdemont en de vier ex-ministers - Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres, Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig - besloten hem te dagvaarden en een morele schadevergoeding van 1 euro te vragen, aldus de advocaten.

"De dagvaarding vertrekt eerstdaags en zal via het openbaar ministerie aan rechter LLarena betekend worden", zegt meester Bekaert. "Die kan dan een Belgische advocaat raadplegen. De zaak wordt in Brussel ingeleid op 4 september." De dagvaarding van onderzoeksrechter Llarena heeft ook tot gevolg dat de man nu in Spanje kan gewraakt worden. "Hij is nu betrokken in een proces met mensen naar wie hij een onderzoek voert, dat kan natuurlijk niet", klinkt het bij de advocaten.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cedric van nyevelt

  en dan gaan belgische advocaten nog collaboreren met een ' wannabe ' catalaanse dictator in wannabe wording

 • Viviane Spaenjaers

  Groot gelijk eigenlijk zou politiek nooit in de handen van een rechter mogen vallen maar zo is wel gebleken hoe democratisch Europa is! Foei

 • Oli Moreno

  Die krijgt als ex-president van de Catalaanse regionale regering een levenslang "pensioen" van 9000 euro per maand. Ocharme, de sukkelaar.

 • JEF JOOSSENS

  Het is te hopen dat deze Spaanse onderzoeksrechter geen Arabische achtergrond heeft of hij krijgt direct gelijk van onze linkse rechter.

 • Bene Devos

  Karin, er zijn 45 miljoen Spanjaarden tevreden met de democratie in Spanje. Slechts 3 miljoen Catalanen willen iets anders,3 miljoen Catalanen willen bij spanje blijven. Democratie is de meerderheid volgen!Spanje is een europese Rechtsstaat, geen bananenrepubliek!