Canadese premier Harper niet zegezeker

UNKNOWN

Hoewel hij zelf vijf weken geleden vervroegde parlementsverkiezingen heeft uitgeschreven, is de Canadese premier Stephen Harper er niet zeker van dat hij de stembusslag zal winnen.

Kritiek op aanpak crisis
De Conservatieve leider moet kritiek slikken vanwege zijn terughoudende aanpak van de internationale crisis en heeft een tegenslag moeten incasseren in verband met zijn engagement in Afghanistan. En dan is er nog de dreiging van het Quebecaanse Bloc.

Laten verleiden door schitterende peilingen
Harper staat sinds begin 2006 aan het hoofd van een minderheidsregering, na een wantrouwensstemming in het parlement waarbij de liberalen na dertien jaar de macht verloren. Vijf weken geleden scoorde zijn Conservatieve regering hoog in de opiniepeilingen en zag hij zijn kans schoon om af te rekenen met zijn belangrijkste concurrent, de liberale partij. De premier hoopte in plaats van een wankele regering nu, straks een stabiele meerderheid te hebben. Hij leek ook op een meerderheid in de Kamer af te stevenen.

Laatste peilingen vallen tegen
Maar de laatste peilingen doen die hoop afkalven en het lijkt erop dat hij weer leider van een minderheidsregering zou worden, zij het met wat meer armslag. In 2006 nog goed voor 36,3 procent zou de partij van Harper uitkomen op 33 of 34 procent en zouden de liberalen van Stéphane Dion respectievelijk goed zijn voor 26 en 29 procent, waar ze in 2006 30,2 procent behaalden. Ondanks zijn gebrek aan charisma heeft de liberale leider aldus een nieuwe adem gevonden nadat hem eerst een smadelijke nederlaag was voorspeld. Op campagne in Vancouver gaf Harper dan ook toe dat de uitslag van de stembusgang de twee kanten op kan.

Kritiek op terughoudende aanpak crisis
De premier is de laatste weken onder vuur gekomen wegens zijn terughoudende opstelling ten opzichte van de financiële crisis die wild om zich heen slaat, ook in het machtige buurland dat de Verenigde Staten zijn. "We gaan ons niet in een situatie begeven zoals in de VS, door in paniek te slaan en elke dag een nieuw plan af te kondigen", zo zei Harper enkele dagen geleden nog. Hij noemde de toestand op de Canadese kredietmarkt stabiel door voorzorgen die op tijd waren genomen, zei dat de banken over voldoende kapitaal beschikken en dat het aantal jobs weer toeneemt.

Beurs Toronto onder druk
Spaarders zagen ondertussen hun geld in rook opgaan en de beurs van Toronto kende sinds begin deze week ook zware verliezen. De oppositie beschuldigde de regeringsleider ervan, "helemaal geen voeling meer te hebben" met de zorgen van zijn landgenoten. "Wij hebben een kapitein die slaapt aan het roer", zei Dion. Hij beloofde binnen de dertig dagen na de verkiezingen een top van experts te beleggen om de financiële crisis actief te lijf te gaan.

Dure operaties Afghanistan
Nog een tegenslag voor Harper was een parlementair rapport waaruit blijkt dat de kosten voor de - bij een meerderheid van de bevolking niet geliefde - militaire inspanningen in Afghanistan zowat dubbel zo hoog liggen als de regering had aangegeven.

Stemmen verliezen aan links
Bij deze derde stembusgang op vier jaar tijd in Canada dreigen de liberalen stemmen te verliezen aan de linkse Nieuwe Democratische Partij (NDP) en de Groenen die hopen voor het eerst het parlement in Ottawa te kunnen binnentreden. Daar heeft de partij van Harper nu 124 van de 308 mandaten, terwijl de liberalen op 103 en de NDP op 29 zetels komen. Een andere belangrijke protagonist is het Bloc Quebecquois, dat in zijn strijd voor onafhankelijkheid van de franstalige provincie over 51 zetels in het parlement beschikt en dat zegt de enige te zijn die kan voorkomen dat Harper een meerderheid verkrijgt. (belga/vsv)