Canadese politie voorkomt bloedbad op Valentijn

De Canadese politie heeft naar eigen zeggen een bloedbad kunnen voorkomen in Halifax, de hoofdstad van de provincie Nova Scotia. Drie personen tussen de 17 en 23 jaar oud werden opgepakt. Een vierde verdachte werd dood in zijn woning aangetroffen.

De politie had opgevangen dat minstens twee van de vier verdachten plannen hadden om zaterdag, op Valentijnsdag, willekeurig het vuur te openen op bezoekers van een niet nader genoemd evenement. De daders wilden vervolgens de hand aan zichzelf slaan. Het gaat om een 19-jarige Canadees uit Timberlae, een buitenwijk van Halifax, en een 23-jarige Amerikaanse uit Geneva, in de Amerikaanse staat Illinois. De zaak ging donderdag aan het rollen toen de agenten lucht kregen van een "ernstige bedreiging" waarbij ook sprake was van wapens. Daarop is de politie snel overgegaan tot actie, kwestie van de bedreiging zo snel mogelijk te neutraliseren, luidt het.

De jongeman uit Timberlae werd uiteindelijk in de nacht van donderdag op vrijdag dood aangetroffen in een woning, aldus de veiligheidsdiensten. Of de verdachte omkwam tijdens een eventueel vuurgevecht, dan wel een wanhoopsdaad pleegde, werd niet gezegd. Een halfuur later kon de politie de jonge vrouw oppakken. Zij verkeerde op dat moment in het gezelschap van een 20-jarige man en bevond zich op een weg tussen de luchthaven en Halifax. Vrijdagvoormiddag werd in Cole Harbour, ten zuiden van Halifax, ten slotte ook een 17-jarige jongen opgepakt.

Volgens de politie waren de moordplannen niet politiek of religieus geïnspireerd. Het is verder niet bekend of de gearresteerde verdachten banden hebben met een terreurgroepering.

In dit huis werd een 19-jarige verdachte dood teruggevonden.
REUTERS In dit huis werd een 19-jarige verdachte dood teruggevonden.