Canadese politie vindt lichamen van tieners die verdacht worden van drievoudige moord

REUTERS
De Canadese politie heeft twee lichamen gevonden die vrijwel zeker van de twee tieners zijn die sinds vorige maand in heel het land gezocht worden voor drievoudige moord. Dat heeft een politiewoordvoerster gezegd op een persconferentie in Winnipeg, de hoofdstad van de provincie Manitoba. “De zoektocht is voorbij”, klonk het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De woordvoerster zei dat de politie ervan uitgaat dat het om de van moord verdachte Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) uit Port Alberni in British Columbia gaat, maar dat de lichamen nog officieel geïdentificeerd moeten worden. Er zijn nog geen details bekend over hoe ze precies aan hun einde zijn gekomen.

De lichamen werden woensdagochtend om 10 uur plaatselijke tijd - 17 uur Belgische tijd - gevonden aan de oever van de Nelsonrivier in Manitoba. Afgelopen vrijdag waren in de buurt voorwerpen aangetroffen, die volgens de politie direct gelinkt konden worden aan de verdachten. 


Gespecialiseerde teams begonnen daarop een zoektocht en dat leidde uiteindelijk tot de ontdekking van de twee levenloze lichamen. Ze lagen in het dichte struikgewas, op ongeveer 1 kilometer van waar de spullen van de twee verdachten waren gevonden en op ongeveer 8 kilometer van de plek waar eind juli het verbrande wrak van de auto van de tieners werd aangetroffen. (lees hieronder verder)

REUTERS
REUTERS

De zoektocht naar het sinds half juli voortvluchtige duo concentreerde zich in het afgelegen noorden van Manitoba, 3.000 kilometer van hun woonplaats op Vancouver Island. 

De twee vrienden werden verdacht van de moord op drie mensen in British Columbia. Die werden gepleegd tussen 14 en 19 juli. De slachtoffers waren een stel toeristen - de Australiër Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24) - en een 64-jarige Canadese professor, Leonard Dyck.

Motief

De politie van British Colombia vreest dat het “erg moeilijk” zal worden om te weten te komen wat het motief was van de tieners. “We kunnen het de verdachten zelf niet meer vragen”, klonk het op een persconferentie. “Misschien hebben onze collega’s in Manitoba nog extra informatie die ons kan helpen. Maar daar beschikken we momenteel nog niet over.” 

Het moordonderzoek wordt voorlopig nog niet afgesloten. “We gaan onze bevindingen - zowel de verklaringen, de tijdlijnen als het fysiek en digitaal bewijsmateriaal - naast onze onderzoekstheorie leggen en kijken of alles wel klopt. We willen zeker zijn dat er geen andere mogelijke verdachten zijn.” (lees hieronder verder)

Lucas Fowler en zijn vriendin Chynna Deese.
AFP Lucas Fowler en zijn vriendin Chynna Deese.

McLeod en Schmegelsky verlieten hun werk in een supermarkt op Vancouver Island op 12 juli in een camper-pick-up met de mededeling aan familie dat ze in het hoge noorden van Yukon “echt geld gingen verdienen”. Nadat hun uitgebrande wagen was gevonden op dezelfde snelweg als waar het koppel en de professor aan hun einde kwamen, werden ze aanvankelijk ook als mogelijke slachtoffers gezien. Maar al gauw werd duidelijk dat zij wel eens de moordenaars konden zijn. En dat ze op de vlucht waren. 

Daarop volgde een klopjacht, die dwars door Canada leidde. De twee werden eind juli voor het laatst gezien in het noorden van Manitoba, waar met helikopters, legervliegtuigen, drones, speurhonden en duikers naar ze is gezocht. Het is ook de plek waar ze nu dus heel waarschijnlijk zijn gevonden.

LEES OOK: Tijdlijn van drie moorden en klopjacht op twee Canadese tieners
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tess Cappaert

  Er zijn wel degelijk serie doders die zelfmoord plegen als ze weten dat ze bijna gepakt zijn.

 • Peter Buyck

  De vragen nu zijn: Dood door schuldinzicht (zelfmoord)? Dood door media-aandacht? Al dan niet met schuldinzicht Dood door 'de wildernis'? Door ondervoeding of wilde dieren/natuurongeval

 • Peter Schijven

  Een aantal reageerders hieronder denkt dat je alleen maar kunt doodgaan door vermoord te worden of door zelfmoord te plegen. Er zijn legio andere manieren om te sterven en zeker in de wildernis. Als zij niet door een (ijs)beer verslonden zijn is pure ontbering een heel waarschijnlijke doodsoorzaak. Wat dacht u van onderkoeling? Hun kleding kan doorweekt zijn geraakt na een hoosbui of in de rivier terecht te zijn gekomen. Met doorweekte kleding overleef je niet zo lang in een koude nacht.

 • ETIENNE BOECKX

  Hebben die twee dan zelfmoord gepleegd ? Want ik kan echt niet meer aan jullie verhaal aan uit. Die twee worden gezocht voor 3 vorige moord zonder bewijzen dat zij het gedaan hebben, en nu vinden ze die 2 zelf dood en zeggen jullie einde verhaal ? Waar baseren jullie het hele ongelooflijke verhaal op dat die twee jongens moordenaars zijn. Ik denk dat daar een seriemoordenaar rondloopt.

 • A.M van bemt-vink

  Maar hoe zijn de 2 om het leven gekomen?Waren masters in survival dus wisten waar ze aan begonnen.Klopt iets niet...