Canadese man was 5 jaar vermist. Nu is hij meer dan 10.000 km verder in Braziliaanse jungle gevonden

Anton Pilipa voor en na zijn avontuur
kos Anton Pilipa voor en na zijn avontuur
Anton Pilipa uit Vancouver verdween in 2012. Zijn wanhopige familie zocht jaren tevergeefs naar de voormalige hulpverlener. Ze hadden de hoop bijna opgegeven tot er plots een verlossend telefoontje kwam. Anton was gevonden in de Braziliaanse jungle.

Het was een Braziliaanse agente met Canadese roots die de man opmerkte op een grindweg. Hij was vuil en blootsvoets. Hij had geen identiteitsbewijzen op zak. Ze dacht eerst dat het een bedelaar was.

Met de hulp van enkele ambassades en social media wist ze zijn familie op te sporen. Dankzij haar doorzettingsvermogen is Anton nu herenigd met zijn geliefden.

"Verbijsterd"
"Ik was verbijsterd", verklaarde Stefan, de broer van Anton, na het onverwachte telefoontje. "Ik vreesde dat hij dood was. Alleen zo kon ik zijn verdwijning verklaren. Maar diep vanbinnen hoopte ik het tegendeel. Ik vind het ongelofelijk dat hij nog leeft en zo ver is geraakt."

Anton die lijdt aan schizofrenie, reisde meer dan 10 landen door waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Guatemala, Costa Rica, Panama, Colombia, Venezuela, Argentinië en Brazilië. En dit allemaal zonder paspoort en met enkel wat kleren in een rugzak. De meer dan 10.000 km lange trip legde hij grotendeels te voet af, soms liftte hij mee met een truck.

Bizarre missie
Anton had een vreemde missie: hij wilde naar de nationale bibliotheek in Buenos Aires in Argentinië. Toen hij daar eindelijk toekwam na duizenden kilometers gewandeld te hebben, stuurden ze hem weg omdat hij zich niet kon identificeren. Dus maakte hij rechtsomkeer en ging naar Brazilië. Daar zou hij later ook gevonden worden.

De man beschreef hoe hij overleefde door vruchten en bessen te plukken. Daarnaast doorploeterde hij afvalbakken op zoek naar kleren en voedsel. Soms stopten vreemden hem iets toe.

Beroofd
Anton had zelf amper iets op zak en toch werd hij onderweg meermaals beroofd. Tijdens zijn gevaarlijke tocht van 800 km door de Braziliaanse jungle vielen al zijn teennagels uit.

Anton met zijn broer Stefan
GoFundMe Anton met zijn broer Stefan

Hij had tijdens al die jaren amper contact met anderen en sprak nauwelijks Spaans of Portugees. Toch voelde de Canadees zich nooit alleen. "Het was een simpel leven, we hebben eigenlijk niet veel nodig", vertelde hij. "Ik besef dat ik veel geluk heb dat ik nog leef."

Manaus
Na een vermissing die uiteindelijk 5 jaar zou duren, kwam eind december het verlossende telefoontje voor zijn familie. Zijn verwanten zamelden geld in om hun familielid te gaan oppikken in de Braziliaanse stad Manaus. Daar was Anton tijdelijk opgenomen in een psychiatrische instelling.

Verwilderd
Stefan was in shock door het uiterlijk van zijn broer. Hij was helemaal 'verwilderd'. Bovendien was zijn gezondheid nog achteruitgegaan in de instelling. "We hebben hem net op tijd gevonden."

Aanklacht
Voor schizofrenie bij Anton de kop op stak werkte hij her en der in Canada als hulpverlener. Het was uiterst moeilijk om een goede behandeling voor zijn ziekte te vinden. Toen hij in 2011 eindelijk in behandeling ging, raakte hij datzelfde jaar nog betrokken bij een incident met wapens waarna hij een aanklacht aan zijn been had.

In 2012 'ontvluchtte' hij Canada vooraleer hij voor de rechtbank moest verschijnen. Daarna was iedereen het spoor bijster.

Opgepakt
Maandag landde hij dan eindelijk weer op Canadese bodem. Daar zal hij zich nog steeds moeten verantwoorden voor de rechtbank. Bij zijn aankomst werd Anton dan ook opgepakt maar daarna op borg vrijgelaten.

Toch was Stefan ervan overtuigd dat zijn broer niet op de vlucht sloeg voor die aanklacht. "Ik geef toe dat de timing van zijn verdwijning verdacht is. Maar Anton is zeer rusteloos en dat komt door de aard van zijn aandoening."

Muur
Na zijn verdwijning deed de familie er alles aan om hem terug te vinden. Ze vonden geen enkele aanwijzing die zou leiden naar Anton. "We botsten tegen een muur op", verklaarde Stefan over die moeilijke periode.

Hoop
Nu woont de man bij zijn broer en schoonzus. Ze krijgen veel steun van familie en buren. Toch kan het nog een tijd duren vooraleer ze het volledige verhaal zullen kennen. Maar Stefan is hoopvol dat zijn broer goed zal herstellen en weer opnieuw zal kunnen integreren in de maatschappij na al die eenzame omzwervingen in de jungle.