Canadese ambassademedewerkers in Cuba kampen met mysterieuze symptomen

De Canadese premier Justin Trudeau tijdens een bezoek aan Cuba in 2016.
AFP De Canadese premier Justin Trudeau tijdens een bezoek aan Cuba in 2016.
De Canadese regering onderzoekt "ongewone" ziektesymptomen bij een tiental van haar diplomaten en hun gezinsleden in Cuba. Een dertiende ambassademedewerker in Havana is nu al in behandeling, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ottawa laten weten. Ze hebben last van duizeligheid, hoofdpijn en concentratiemoeilijkheden.

De oorzaak van de symptomen is voorlopig niet duidelijk. De ambassademedewerkers krijgen de gelegenheid om naar Canada terug te keren als ze dat willen. Een delegatie van de Canadese regering reist ook naar Cuba om zich te vergewissen van de situatie.

Ottawa verklaarde zijn ambassade in Havana in april tot een plaats waar diplomaten zonder gezinsleden naartoe kunnen gestuurd worden. Dat komt de facto neer op het terugroepen van gezinsleden naar Canada.

Ook meer dan twintig Amerikaanse diplomaten in Cuba kampen sinds november 2016 met mysterieuze symptomen. In Amerikaanse media was sprake van doelgerichte 'akoestische' aanvallen. De diplomaten kregen na het horen van scherpe geluiden te maken met gehoorverlies, duizeligheid, slapeloosheid en verlies van het gezichtsvermogen. Sinds maart van dit jaar is de Amerikaanse vertegenwoordiging in Havana tot een minimum beperkt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dımıtrı trıpolıs

    zal gewoon een soort tropısche last zıjn

  • Don Tessers

    Deep State houdt geen enkele rekening met bevolking. In het verleden de eilanden bij Hawai en andere gebieden. Nu op Cuba waar de arme bevolking nog steeds niet profiteert van economische vooruitgang. De Amerikaanse basis op Cuba kan zo ongestoord en ongezien proeven doen met nieuwe systemen.