Canadees die vastgereden voortvluchtige moordenaars hielp: “Mijn groot hart had mijn dood kunnen betekenen”

.
Reuters/rv .
Tommy Ste-Croix besefte helemaal niet wie hij de hand schudde nadat hij twee tieners met hun vastgelopen wagen had geholpen. “Mijn groot hart had mijn dood kunnen betekenen”, schreef hij op Facebook toen hij doorhad dat hij te maken had met de twee van moord verdachte jonge Canadezen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Volgens Tommy Ste-Croix uit Cold Lake in Alberta hadden de voortvluchtige Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) “zachte babyhandjes”. De man kan naar eigen zeggen niet geloven dat die twee in staat zouden zijn tot moord. “Ze kunnen niet eens een deftige handdruk geven”, aldus Ste-Croix op Facebook.

De Canadees liep McLeod en Schmegelsky tegen het lijf op zondag 21 juli, toen hun Toyota RAV4 vastzat in de modder achter het ziekenhuis in Cold Lake. Ste-Croix besloot hen te helpen en trok de SUV die zondagochtend rond 11 uur vrij. De twee tieners hadden zich aan hem voorgesteld met hun echte namen en zagen er volgens Ste-Croix nog altijd uit zoals op de nadien verspreide foto’s. Ste-Croix grapte over hun situatie: “Daar zullen mama en papa niet mee kunnen lachen”. Een van hen antwoordde: “Nee, mama en papa zeiden dat ik op een lange joyride moest gaan”. Alle drie lachten ze.

Bryer Schmegelsky.
REUTERS Bryer Schmegelsky.

Op die 21ste juli was het duo uit Vancouver Island nog als vermist opgegeven en werden ze niet verdacht van de moord op een jong koppel en op een botanist van middelbare leeftijd. Die beschuldiging kwam pas twee dagen later.

“Een schot in de rug en het zou gedaan geweest zijn met mij”, besefte Tommy Ste-Croix toen hij begreep wie hij uit de nood had geholpen. Ze hadden er makkelijk vandoor kunnen gaan met zijn truck. “Ik had een goede bewaarengel”, meent Ste-Croix nu. 

Kam McLeod.
AFP Kam McLeod.

De hele ontmoeting duurde een twintigtal minuten. McLeod, met zijn “ruige baard”, kroop daarna achter het stuur. Schmegelsky beschreef Ste-Croix als “een lange, magere kerel”. Ste-Croix had de indruk dat de twee “bang” waren: “Er was iets niet juist met die gasten.” Pas achteraf viel de puzzel voor hem in elkaar.

Tommy Ste-Croix.
Facebook Tommy Ste-Croix.

McLeod en Schmegelsky reden met de Toyota 1.500 kilometer in noordoostelijke richting. Op 23 juli werd de SUV gevonden in Gillam (Manitoba). Het voertuig lag in een gracht, waar het helemaal uitbrandde. Van de twee voortvluchtigen verder geen spoor. Waarschijnlijk vluchtten ze te voet weg in de wildernis. 

De twee zouden afgelopen zondag honderd kilometer verder opnieuw gezien zijn aan een vuilnisbelt bij York Landing, maar een grote zoektocht daar leverde niks op.

REUTERS
EPA11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diego Ponnet

  Wij wonen in Alberta Canada en hebben de streek dat die gasten doordrukken gezien.Al die denkt dat de abelgische politie of wie dan ook dit kan oplossen ?Mis Enkel mensen die Jagen in wildernis of leger of politie kunnen dit oplossen en inderdaad als ze ondertussen al niet levend opgegeten zijn van de insecten. En basistraining helpt niet hier .

 • Rudy Tierens

  Wel kristof ooit al eens in Canada geweest wel ik tweemaal. Algonquin park gaan camperen België kan er bijna 2 keer in . Je weet niet wat je ligt zeiken man

 • Hans Vantieghem

  Als de winter zijn intrede doet is het een ander paar mouwen om in de natuur te overleven

 • Eric Vaeske

  Kristof Mols. Ooit al in Canada geweest ? Dat is zoeken naar een speld, enfin 2 spelden, in een enorme hooiberg.

 • Arne Govaerts

  Bekijk het landschap en de uitgestrektheid van Canada en u zult het iets beter begrijpen