Canada roept gin terug die dubbel zoveel alcohol bevat als normaal

Canadian Food Inspection Agency/ thinkstock
Het Canadese agentschap voor voedingsinspectie heeft 6000 flessen Bombay Sapphire Gin teruggeroepen, omdat die 77 procent alcohol zouden bevatten. Dat is bijna het dubbele van de geafficheerde 40 procent. De flessen met een inhoud van 1,1 liter werden enkel in Canada verkocht.

Het was een alerte consument die de kat de bel aanbond. Ze bracht de alcoholindustrie ervan op de hoogte dat er erg straffe gin circuleerde. Uiteindelijk werden in het hele land 6000 flessen teruggeroepen. Ondanks een poging om alle flessen te vernietigen, zijn er nog duizenden flessen spoorloos.

De Canadese voedingsinspectie roept consumenten op om de flessen weg te werpen of terug te brengen. Tot nu toe kwamen er nog geen meldingen binnen van mensen die ziek werden van de straffe drank, deelt het agentschap mee.

Bombay Sapphire maakt deel uit van Bacardi en is goed voor acht procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf. Bacardi, dat zijn hoofdkwartier in Bermuda heeft, verkoopt producten in 160 landen over de hele wereld en heeft productiefaciliteiten in landen als Schotland, Italië, India, Frankrijk, Spanje, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Mexico.

De straffe gin kwam per ongeluk opnieuw  terecht in de bottellijn van een bedrijf in onderaanneming toen ze "overgingen van één botteltank naar een andere botteltank," liet Bacardi-woordvoerster Amy Federman in een e-mail weten aan de Canadese National Post. Bacardi gaat ervan uit dat slechts "enkele" van de 6000 teruggeroepen flessen werkelijk 77 procent alcohol bevatten.