Canada ontslaat ambassadeur in China na “verspreking”

John McCallum.
AP John McCallum.
Canada heeft zijn ambassadeur in China ontslagen. Premier Justin Trudeau heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Trudeau gaf geen reden maar het ontslag komt kort nadat John McCallum zich in media had uitgelaten over de gearresteerde topvrouw van het Chinese telecomconcern Huawei.

In een krant liet McCallum optekenen dat hij het ,,geweldig voor Canada'' zou vinden als de VS af zouden zien van het uitleveringsverzoek voor de Chinese zakenvrouw Meng Wanzhou. Wanzhou wordt door de VS verdacht van het schenden van sancties die zijn opgelegd aan Iran. Ze is in Canada gearresteerd en op borgtocht vrij.

Trudeau heeft de tweede man op de ambassade, Jim Nickel, als zaakgelastigde aangewezen. 

“Versproken”

McCallum had zich eerder in een gesprek met Chinees-sprekende journalisten in Toronto al uitgelaten over de kwestie rond de topvrouw van Huawei. Hij somde toen een aantal argumenten op die zij eventueel kon gebruiken om uitlevering aan de VS te voorkomen. Hij verklaarde later dat hij zich had versproken. Trudeau zei in een reactie daarop toen nog dat hij geen plannen had om de ambassadeur te vervangen.

Politici van oppositiepartijen beschuldigden McCallum van politieke inmenging in de kwestie rond Wanzhou die de relatie tussen Canada en China ernstig heeft beschadigd.

FILE PHOTO: Canada's Prime Minister Justin Trudeau (R) shakes hands with former Immigration Minister John McCallum after McCallum delivered his farewell speech in the House of Commons on Parliament Hill in Ottawa, Ontario, Canada, January 31, 2017. REUTERS/Chris Wattie/File Photo
REUTERS FILE PHOTO: Canada's Prime Minister Justin Trudeau (R) shakes hands with former Immigration Minister John McCallum after McCallum delivered his farewell speech in the House of Commons on Parliament Hill in Ottawa, Ontario, Canada, January 31, 2017. REUTERS/Chris Wattie/File Photo3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Frank Slaets

    De enige verstandige reactie van deze ambassadeur .

  • Frank Slaets

    Hij deed zijn job verstandig zonder naar de pijpen van US te dansen .

  • Paul Philippaerts

    Heeft Trump een wereldboycot uitgesproken tegen Iran? Ik wist niet dat hij de keizer van de wereld was? En de canadezen doen blijkbaar in hun broek, en willen de keizer niets in de weg leggen.