Canada maakt zich op voor nog meer overstromingen

AP
Door de overstromingen in het oosten van Canada moesten er zaterdag opnieuw mensen geëvacueerd worden. De piek wordt echter pas maandag of dinsdag verwacht.

Het waterpeil bleef zaterdag stijgen, vanaf de oevers van het Ontariomeer tot aan de rivier Saint Lawrence 500 kilometer stroomafwaarts. Het ergste moet echter nog komen, zo waarschuwde de premier van Québec, Philippe Couillard, zaterdag. "Het water gaat de komende twee of drie dagen nog stijgen", zei hij na een bezoek aan Rigaud, een stad die al meer dan een week overstroomd is.

Vrijdagavond stuurde de federale regering op vraag van Québec het leger naar de provincie. "Onze troepen grijpen snel en professioneel in en beginnen al met de nodige steun te bieden aan de Canadezen en de Canadese slachtoffers van de overstromingen", verklaarde de federale minister van Defensie, Harjit Sajjan, zaterdagavond.

Ergste moet nog komen
De overstromingen van de rivieren werden veroorzaakt door de stortregens en de smeltende sneeuw. De situatie is vooral kritiek in het gebied tussen Ottawa en Montréal.

Op de overheidswebsite Urgence Québec wordt voorspeld dat het waterpeil ook zal stijgen in de gebieden verder ten oosten van Montréal. In de richting van het schiereiland Gaspésie kan tot zondagavond tussen 90 en 125 mm neerslag vallen.

Hulporganisaties in New Brunswick hebben de inwoners van de provincie gewaarschuwd dat de overstromingen maandag nog kunnen verergeren, omdat er dan opnieuw regen voorspeld wordt.

AP