Canada kreunt onder de verzengende warmte: al 33 doden door hittegolf

Kinderen zoeken verkoeling op de Place des Arts in Montreal, Canada.
AFP Kinderen zoeken verkoeling op de Place des Arts in Montreal, Canada.
Het aantal doden tijdens de hittegolf in de Canadese provincie Quebec is naar 33 gestegen. Tegen vanmiddag lokale tijd telde tv-zender CBC onder aanhaling van de gezondheidsautoriteiten onder andere 18 doden in Montreal. Meer slachtoffers zijn mogelijk. 

De overige doden vielen in andere regio's van de provincie. De slachtoffers hadden thuis naar verluidt geen airconditioning of hadden gezondheidsproblemen. Twaalf van de doden in Montreal waren ouder dan 65 jaar.

"Niemand is immuun voor de gevolgen van de hitte, maar bepaalde mensen zijn kwetsbaarder", tweette minister van Gezondheid Lucie Charlebois. "We moeten waakzaam blijven en bijkomende maatregelen nemen", zei ze op een persconferentie. 

De situatie zal zich normaal snel normaliseren. Komende nacht wordt volgens de overheid een "stevig koufront" verwacht dat een eind moet maken aan de hitte. 

De brandweer en politie hebben de voorbije dagen rond de 15.000 woningen en appartementen bezocht om te informeren naar de bewoners. Het kwik was woensdag in het oosten van Canada bij een hoge luchtvochtigheid naar 34 graden geklommen. Voor vandaag worden temperaturen tot 35 graden verwacht en dat is tien graden meer dan de hoogste temperatuur die gewoon is voor deze periode.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Pieters

  Watertekort ga je wel leren kennen ... je kan maar zolang ontkennertje spelen.

 • Marie Vandam

  Da's dan ook de enige regio die warmte heeft de rest zeer koud !!

 • danny buyse

  In Canada en specifiek in provincie Quebec valt er 3 keer zoveel neerslag als in België. En Canada heeft bijna een oppervlakte van 1 miljoen km² en slechts 36 miljoen inwoners. België heeft een oppervlakte van slechts 30500 km² en 11 miljoen inwoners. Per km² heeft canada 36 inwoners en België 360! Stop landen met mekaar te vergelijken want dat is appelen met peren vergelijken!

 • Gunther Abers

  Jean Paul, de luchtvochtigheid speelt een grote rol bij de afkoeling van een lichaam....

 • Danny Schiedam

  heb een week op vakantie geweest in Izmir, West Turkije, elke dag 43 graden, in Dubai blijven ze bouwen, ook al is het soms over de 50 graden!