Canada houdt troepen langer in Afghanistan

UNKNOWN

Het Canadese parlement heeft vandaag het licht op groen gezet voor een verlenging tot 2011 van de 2.500 Canadese soldaten in het zuiden van Afghanistan. De voorwaarde is wel dat de NAVO versterking levert. De resolutie van de conservatieve minderheidsregering werd aangenomen met 198 stemmen tegen 77. Het voorstel verlengt de Canadese missie in Kandahar voor twee jaar.

Herstel en training
De regering van eerste minister Stephen Harper had haar lot verbonden aan de goedkeuring van de resolutie. Geen goedkeuring zou de val van de regering en nieuwe verkiezingen teweeg gebracht hebben in Canada. De belangrijkste oppositiepartij, de liberale partij, stemde voor de verlenging nadat de regering haar tekst had aangepast en dus rekening hield met haar verzuchtingen. De liberalen eisten dat de missie zich zou concentreren op herstel en training van het Afghaanse leger.

De stemming in de kamer betekent echter nog niet dat Canada in Kandahar zal blijven na 2009. In de resolutietekst staat immers de voorwaarde dat de NAVO 1.000 extra soldaten moet sturen als steun voor de Canadese troepen. (belga/svm)