Canada haalt diplomaten terug na mysterieuze kwalen op Cuba

De Canadese ambassade in Havana, Cuba.
AP De Canadese ambassade in Havana, Cuba.
Canada halveert de diplomatieke bezetting op de ambassade in Cuba. Daar zijn meerdere medewerkers getroffen door mysterieuze aandoeningen, zoals duizeligheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. “De gezondheid en veiligheid van ons diplomatiek personeel en hun gezinnen blijven onze prioriteit”, zei de Canadese regering in een mededeling. 

De oorzaak van de mysterieuze aandoening is nog onduidelijk, maar ook Amerikaanse diplomaten in het land hebben eerder melding gemaakt van dergelijke gezondheidsproblemen. Een oorzaak voor de symptomen kon tot dusver niet gevonden worden. 

Vrouw en kinderen thuis
Canada nam eerder al maatregelen vanwege de mysterieuze aandoeningen. Zo mogen diplomaten op het eiland hun gezinnen niet meer meenemen, berichten Canadese media. De Cubaanse autoriteiten zouden goed meewerken met het onderzoek naar de oorzaak van de kwalen. Die hebben inmiddels al veertien personen getroffen, onder wie ook familieleden van Canadees ambassadepersoneel. Als gevolg zullen slechts acht van de zestien diplomaten op post in Cuba blijven. 

Getroffen Amerikanen

Ook de Amerikaanse regering verminderde in maart 2018 de bezetting van haar vertegenwoordiging in Cuba tot een minimum nadat diplomaten in de socialistische eilandstaat hadden geklaagd over soortgelijke gezondheidsklachten. Cuba reageerde met onbegrip op de beslissing van Canada. De gemelde symptomen zijn “anders” en hun gemeenschappelijke kenmerk is dat ze “moeilijk te meten zijn met technische middelen”, zei de Cubaanse ambassadeur Josefina Vidal in Ottawa. 

Cuba zal zijn inspanningen voortzetten om “een goede staat van bilaterale betrekkingen te onderhouden” met Canada. Ook de Canadese ambassadeur sprak van een “positieve en constructieve relatie met Cuba” .
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.