Canada en Nederland testen trans-Atlantische vluchten zonder paspoort

Een ‘ouderwetse’ paspoortcontrole op de Nederlandse luchthaven Schiphol.
EPA Een ‘ouderwetse’ paspoortcontrole op de Nederlandse luchthaven Schiphol.
Canada en Nederland hebben samen een pilootproject gelanceerd waarbij het mogelijk is om een vlucht tussen de twee landen te nemen zonder een paspoort te moeten voorleggen. Dat kan door een applicatie die de gegevens van de reizigers op hun telefoon controleert.

Het project kreeg de naam KTDI (Known Traveller Digital Identity) mee en is een initiatief dat gestuurd wordt door het World Economic Forum. Dat wil zich zo voorbereiden op de verwachte groei van het vliegverkeer in de komende maanden.

"Tegen 2030 zullen ongeveer 1,8 miljard mensen internationale vluchten nemen, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2016. Met de huidige systemen kunnen de luchthavens dat niet aan. Dit project biedt een oplossing", verklaarde Christoph Wolff van het World Economic Forum. 

Blockchain-technologie

Concreet kunnen passagiers die tussen Montreal of Toronto en Amsterdam vliegen alle persoonlijke informatie van hun paspoort opslaan op hun telefoon dankzij een app die uitgerust is met blockchain-technologie.
Hun identiteit zal bevestigd worden door gezichtsherkenning bij aankomst in elke luchthaven, waardoor ze niet meer door de grenspolitie gecontroleerd moeten worden.

Dit pilootproject "zal de ervaring van alle reizigers verbeteren terwijl ook de veiligheid aan de grenzen wordt behouden", verklaarde de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Janneke Alsberg

  het gaat lang duren vooraleer kwade geesten daar een antwoord op vinden

 • KOEN THEYS

  Dit zal er doorkomen. Er zijn teveel ambtenarenjobs bij betrokken. En dit is een grote inkomstenpost bij de overheden

 • Karel Tichmann

  Canaduh en Nederland zonder een paspoort? Grappig en nutteloos. Den`Ollanders gaat naar Canaduh, maar als hij in aanraking is gekomen met de politie komt hij Canaduh niet binnen. En zonder paspoort kom je nooit Amerika niet binnen. KTDI is een onderdeel van "New World Order/ “One-World Government” net als de EU . Lees: Artikel 13 van het Verdrag betreffende de Europese Unie omvat het institutionele kader zeven instellingen.

 • Jan Verstrepen

  Dit is heel goed nieuws voor moordenaars, dieven, mensenhandelaars, drugkoeriers en nog van die zaken, waar zijn die mee bezig zeg!!!!

 • jef Joossens

  Als het met gezichtsherkenning is waarom dan niet ineens via het paspoort zoals dat nu in vele Europese luchthavens het geval is? Dat gaat even snel en men moet geen risico´s nemen met dat app gedoe.