Canada arresteert financieel directeur Huawei op vraag van VS

REUTERS
Canada heeft de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei gearresteerd. De vrouw zal worden uitgeleverd aan de VS omdat Huawei vermoedelijk de Amerikaanse sancties tegen Iran overtreden heeft. Dat bericht de Canadese krant Globe and Mail woensdag.

Meng Wanzhou is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei en zetelt als vicevoorzitter in de raad van bestuur. 

Ze werd op 1 december gearresteerd in de Canadese stad Vancouver en wacht nu op haar hoorzitting die vrijdag plaatsvindt. Ze riskeert uitlevering aan de VS, aldus woordvoerder Ian McLeod van het ministerie van Justitie in een persbericht. “De VS zoekt haar met het oog op een uitlevering, een hoorzitting is vrijdag gepland. Aangezien er een publicatieverbod geldt, kunnen we geen verdere details geven op dit moment. Meng heeft om het verbod verzocht.” 

De Amerikaanse autoriteiten voeren al zeker sinds 2016 onderzoek naar de activiteiten van Huawei nadat bleek dat het bedrijf producten van Amerikaanse oorsprong naar Iran en andere landen verscheepte. Dat is echter in overtreding met de Amerikaanse exportwetten en sancties. Huawei zelf liet weten dat het “heel weinig informatie” krijgt over de aanklacht, en zegt niet op de hoogte te zijn van mogelijke overtredingen begaan door Meng.

“Bedreiging voor suprematie VS”

De regering-Trump beschouwt Huawei als een bedreiging voor de suprematie van de VS in de race om de toekomst van de mobiele communicatie, berichtte de Wall Street Journal in april. Zo zette de regering-Trump druk op Canada en andere bondgenoten om geen Huawei-technologie te gebruiken in hun nieuwe 5G-telecomnetwerken.

“Wandaad”

Inmiddels heeft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Canada gereageerd en gezegd dat zijn land “hevig gekant is en protesteert” tegen de arrestatie van de topvrouw van Huawei. “Meng heeft geen Amerikaanse of Canadese wet geschonden”, zegt de woordvoerder in een persbericht. 

Ook het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt dat Meng Wanzhou, CFO van de Chinese telecomgigant Huawei, onmiddellijk vrijgelaten wordt.
 Het ministerie vroeg de Verenigde Staten ook meer uitleg over waarom ze autoriteiten hadden gevraagd Meng op te pakken.

Verder liet China weten dat het de aan Trump beloofde maatregelen “onmiddellijk” zal uitvoeren. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel zei dat de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars binnen de 90 dagen een akkoord zullen kunnen sluiten. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Tichmann

    Huawei is een van de grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie. Het is bewezen dat in 2012 Huawei deze netwerktechnologie heeft gestolen van Cisco uit Californië.

  • Raphael Kerser

    De VS is blijkbaar toch echt wel bang van China.

  • Timothy Marx

    Dow Jones momenteel 500 punten naar beneden uit vrees voor aanwakkeren van handelsoorlog.