Campings misnoegd over 'neptoeristen' die huis verhuren en dan komen kamperen

thinkstock
Bij onze noorderburen is het stilaan een trend aan het worden: Amsterdammers die op een camping gaan staan omdat ze hun huis via Airbnb verhuren. Voor de ene stadscamping is het om het even, de ander treft maatregelen.

De bedrijfsleider van de Amsterdamse Camping Zeeburg, Pepijn van den Heuvel, wil één ding duidelijk maken: "Amsterdammers zijn hier gewoon welkom", maar wel alleen "diegenen die hier komen voor vakantie, en niet omdat ze hun huis hebben verhuurd."

Of Amsterdammers bij Camping Zeeburg vanwege verhuurpraktijken reserveren, kan Van den Heuvel moeilijk vaststellen. "Mensen zijn daar niet open over." Wel krijgt hij elke maand een tiental andere verzoeken van Amsterdammers die scheiden of hun huis gaan verbouwen. Tegen hen zegt hij ook steevast nee.

Van zijn campinggasten verwacht hij 'openheid en tolerantie'. "Mensen die hier niet voor vakantie komen hebben andere verwachtingen," meent hij. "Als je een dag hard hebt gewerkt, dan heb je soms geen zin in contact. Dat drukt de sfeer."

Regels

Ook gemeentecamping Vliegenbos heeft te maken met een toenemend aantal Airbnb'ers. "Geen probleem," zegt bedrijfsleider Erik van der Linden. "De privéreden van gasten gaat mij niet aan. Ik ga toch niet vragen om een vragenlijst in te vullen? Zo van: waarom kom je hier? a. woningverhuur, b. vakantie. Dat slaat nergens op."

Toen een jongen aan Van der Linden vroeg of hij een week mocht blijven omdat hij zijn huis via Airbnb had verhuurd, vond de bedrijfsleider dat dan ook prima. "Als hij zich maar aan de regels houdt."

Camping de Badhoeve heeft zowel campingplekken als negentig recreatiehuisjes, die altijd wel gevuld zijn met mensen die hun huis hebben verhuurd. Eigenaar Meeltje Giele ziet het steeds meer, maar ligt er niet wakker van. "Die mensen hebben zelf dat recreatiehuisje gekocht. Toch doen de meesten er geheimzinnig over."

Voor de campingplekken worden wel maatregelen getroffen. "Als mensen langer dan een week willen blijven, vragen we de reden. Mensen die hun huis willen verhuren of überhaupt geen huis hebben, krijgen geen plek."

Neptoeristen

Hoe herken je woningverhuurders? Van den Heuvel van camping Zeeburg: "Mensen zijn gehaaid. Ze checken na een week uit en checken vervolgens weer in op een andere kampeerplek, zodat een langer verblijf minder opvalt." Hij heeft zijn schoonmaakpersoneel geïnstrueerd deze verhuizers op te merken. Als hij 'neptoeristen' constateert, moeten die de camping af. "Als iemand elke ochtend om 7 uur 's ochtends vertrekt, weet je genoeg: die gaat naar zijn werk."

Wonen in Amsterdam is zeer duur en dus verhuren veel Amsterdammers hun woning, met als gevolg dat ze soms zelf een ander onderkomen moeten zoeken. De stadscampings blijken een populaire oplossing te zijn.

Huizen in Amsterdam zijn duur.
thinkstock Huizen in Amsterdam zijn duur.
Amsterdammers verhuren hun huis op Airbnb en gaan dan zelf op een stadscamping staan.
thinkstock Amsterdammers verhuren hun huis op Airbnb en gaan dan zelf op een stadscamping staan.13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Geedts

  Typische Hollandermop. Alles voor een paar euros meer

 • Lydia Appelmans

  Ik zie het probleem niet...

 • Kim Peeters

  Haha, je kan in grote steden als Amsterdam groot geld verdienen aan het verhuren op AirBnB. In de zomer zelf twee maanden op een camping vertoeven voor het vakantiegevoel en tegelijkertijd duizenden euro's verdienen. De camping moet niet klagen, zij zijn toch ook verzekerd van gevulde standplaatsen? De echte verliezers zijn de omwonenden van een AirBnB, die hebben met vervelende toeristen als buren te doen.

 • M van der Reijden

  Ok en er kan geen andere reden mogelijk zijn waarom jij nog naar je werk moet. Terwijl de rest van het gezin vakantie viert? Ik vind het wel erg ver gaan deze bemoeienissen van die campingeigenaren!

 • Shakira moessa

  Hoe onozel ze huren tóch een plaatsje op de camping.. wat maakt het nu uit op vakantie of om een andere reden ???