Campagnerekeningen van Macron en andere presidentskandidaten onder de loep

De kandidaten tijdens een debat voor de Franse presidentsverkiezingen in 2017. Van links naar rechts: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen en Benoît Hamon.
AP De kandidaten tijdens een debat voor de Franse presidentsverkiezingen in 2017. Van links naar rechts: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Marine Le Pen en Benoît Hamon.
De Franse anticorruptieorganisatie Anticor heeft aan het parket van Parijs gevraagd een onderzoek te openen naar de campagnerekeningen van Emmanuel Macron en andere kandidaten voor het Franse presidentschap.

Anticor verwijt president "Emmanuel Macron en in mindere mate Benoît Hamon (ex-kandidaat van de PS) dat ze van kortingen, terugbetalingen en prijsverlagingen profiteerden die hun campagne-uitgaven naar beneden haalden", in strijd met het principe van de gelijkheid tussen de kandidaten. Kortingen die op "misbruik van vennootschapsgoederen" kunnen neerkomen voor diegenen die ze toegekend hebben, meent Anticor.

Verduistering van overheidsgeld

De vereniging beschuldigt Jean-Luc Mélenchon, de leider van de linkse partij La France Insoumise, en Marine Le Pen, de leidster van extreemrechts, van "poging tot verduistering van overheidsgeld door middel van de terugbetaling door de staat van campagnekosten die enkel hun eigenbelang of het belang van hun verwanten dienden", zo staat in de klacht die vandaag ingediend zou worden.

In verband met de verkiezingscampagne van Macron zegt Anticor onder meer dat zes zalen voor meetings gehuurd werden met 36 à 75 procent korting, dat stevige kortingen gegeven werden op de huur van materiaal en dat de zetel van de verkiezingscampagne in Parijs "ondergefactureerd" werd.

Ook sommige media verweten de campagne van Macron al dat ze van bodemprijzen profiteerde. De partij van de Franse president, La République en marche, rechtvaardigde de prijzen zondag, zeggend dat de pers "pseudo-onthullingen opklopte".
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudolf jacobs

    zoals in begie en de hele eu ,weer een doofpotten kwestie

  • Daniël Gyssens

    Misschien eens navragen wie de miljoenen euro's van Soros heeft mogen spenderen ?