Campagnemedewerker Trump ontslagen om racisme

AP
Een medewerker van het campagneteam rond Donald Trump is ontslagen, omdat hij op Facebook racistische opmerkingen zou hebben gemaakt over onder anderen president Barack Obama. Dat heeft een bron binnen het campagneteam zondag gemeld. Sam Nunberg zou Obama een "socialistische marxistische islamo-fascistische nazivleier" hebben genoemd.

Het staflid van Trump ontkent zelf dat hij de post op Facebook heeft gezet. Volgens zijn eigen LinkedIn-profiel had Nunberg geen hoge functie binnen het campagneteam van de Amerikaanse zakenman en miljardair. Naast Obama zou hij ook de dochter van een mensenrechtenactivist racistisch hebben beledigd.

Trump wil namens de Republikeinen meedoen aan de presidentsverkiezingen in 2016. Hij kwam deze week zelf in opspraak door een artikel op de website The Daily Beast. Een journalist haalde daarin de beschuldiging van zijn voormalige vrouw Ivana aan, die zei door Donald te zijn verkracht tijdens hun huwelijk. De aanleiding voor het artikel was een opmerking van Trump enkele dagen daarvoor, toen hij Mexicaanse immigranten "verkrachters'' noemde.

Michael Cohen, de advocaat van Trump, reageerde op het artikel door te beweren dat een man zijn vrouw wettelijk gezien niet kon verkrachten. Hij dreigde The Daily Beast voor de rechter te slepen, maar kwam daar later op terug. Hij zag in dat zijn bewering feitelijk niet klopte en bood publiekelijk excuses aan.

Verkrachting binnen het huwelijk is in de Verenigde Staten strafbaar sinds 1993, maar in de staat waar Donald en Ivana tijdens hun huwelijk (1977-1992) woonden is het al sinds 1984 illegaal.