Campagnebussen van Braziliaanse ex-president Lula beschoten

De politie onderzoekt een van de beschoten bussen.
AP De politie onderzoekt een van de beschoten bussen.
Twee campagnebussen van de Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva zijn in de staat Parana in het zuiden van het land beschoten. Dat laat zijn partij weten. Niemand raakte bij de beschieting gewond. Lula zat niet in een van de bussen, die op het moment van de aanval bevolkt waren met journalisten en gasten.

De ex-president voert campagne in het zuiden van het land om stemmen te verzamelen voor een nieuwe gooi naar het presidentschap in oktober. 

Vorige week besliste het hooggerechtshof nog om de van corruptie beschuldigde ex-president, aan de macht van 2003 tot 2011, voorlopig op vrije voeten te laten, nadat hij in juli vorig jaar werd veroordeeld tot 9,5 jaar gevangenisstraf. In beroep spraken drie rechters van het hof van beroep in Porte Alegre eind januari een nog strengere straf uit van 12 jaar en 1 maand. Op vier april buigt het gerecht zich opnieuw over zijn zaak. Indien de uitspraak wordt bevestigd, mag Lula zich in oktober niet kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen.

De beschieting laat zien hoe gecontesteerd de ooit immens populaire Lula geworden is. De colonne werd "door minstens drie schoten" geraakt op weg van Quedas do Iguacu naar Laranjeiras do Sul, steden in de zuidelijke staat Paraná. Ze reed daar zonder politie-escorte. "Wat ik nu zie, is de opkomst van het nazisme", aldus Lula. "Ik heb al eerder in het hele land campagne gevoerd en nog nooit eerder te maken gehad met geweld. Als je me wil bevechten, doe dat dan met het uitbrengen van je stem", aldus Lula in een reactie op zijn eigen website.

De politie ondervraagt mensen die in de bus aanwezig waren ten tijde van de beschieting.
AP De politie ondervraagt mensen die in de bus aanwezig waren ten tijde van de beschieting.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JEF JOOSSENS

    Als hij de kans krijgt om kandidaat te zijn zal hij winnen ook. Het is de man die Brazilie op de wereldkaart gebracht heeft en degene die ooit het meeste gedaan heeft voor de gewone bevolking.