Cameron waarschuwt voor aanslag IS in Groot-Brittannië

Premier Cameron op een persconferentie tijdens de EU-top in Brussel afgelopen vrijdag.
AFP Premier Cameron op een persconferentie tijdens de EU-top in Brussel afgelopen vrijdag.
De Britse premier David Cameron waarschuwt voor een aanslag van Islamitische Staat (IS) in Groot-Brittannië. Dat zegt hij in het BBC-radioprogramma 'Today'. Volgens de premier beramen IS militanten in Syrië en Irak "verschrikkelijke aanslagen" op zijn land.

"We zijn een doelwit"

De premier was vanochtend te gast in het radioprogramma om over de aanslag in Tunesië te spreken. Bij de aanslag op het hotel in de Tunesische badplaats Sousse kwamen minstens dertig Britse toeristen om. "Groot-Brittannië is geschrokken en in rouw."

Over de dreiging van IS zei hij: "We zijn een doelwit, zowel in het buitenland als in Groot-Brittannië zelf. IS heeft de oorlog aan ons verklaard. Deze terroristische groep vormt een existentiële bedreiging voor het Westen."

Cameron is vastberaden om IS te verslaan. Hij gelooft dat dit kan, maar waarschuwt voor een lange strijd. "Het is onmogelijk om ons te verstoppen voor het gevaar, dus we zullen de terreurgroep moeten aanpakken. In Syrië, Irak of waar dan ook ze verschijnen. Het is een strijd van onze idealen tegen die van hen." Hij noemt samenwerken met de Syrische president Bashar Assad om IS te bestrijden een "heel slecht idee".

Toeristen en Tunesiërs rouwen bij de bloemen op de plek van de aanslag in Sousse.
ANP Toeristen en Tunesiërs rouwen bij de bloemen op de plek van de aanslag in Sousse.

"BBC, noem deze giftige sekte niet 'Islamitische Staat'"

Cameron heeft tijdens het programma ook zijn frustratie geuit omdat de BBC de term Islamitische Staat gebruikt. Volgens Cameron geeft die benaming onterechte geloofwaardigheid aan een "giftige sekte'' die de dood aanbidt en jonge Britten verleidt om in Syrië en Irak te gaan strijden.

De premier pleitte er voor om alleen de afkorting te gebruiken, ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant). "Ik wou dat de BBC stopt het Islamitische Staat te noemen want het is geen islamitische staat. Het is een weerzinwekkend barbaars regime, dat een perversie is van het islamitisch geloof en veel moslims die naar dit programma luisteren schrikken iedere keer terug als ze die woorden horen.''