Cameron waarschuwt Schotland voor sprong in onbekende

De Britse premier David Cameron.
REUTERS De Britse premier David Cameron.
De Britse premier David Cameron waarschuwt voor de sprong in het onbekende als het ja-kamp wint bij het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Dat referendum wordt binnen een jaar, op 18 september 2014, georganiseerd.

"Binnen een jaar zullen de inwoners van Schotland een keuze maken die hun land radicaal en voor altijd zal veranderen", zei Cameron in een persbericht. "De toekomst van Schotland zal in de handen liggen van Schotland. 18 september 2014 is de datum van de afspraak die Schotland heeft met de toekomst. De tijd zal gekomen zijn om te beslissen: het beste van Schotland en het Verenigd Koninkrijk, of een sprong in het onbekende?"

Familie van naties
"Ik hoop echt dat Schotland zal beslissen om binnen het Verenigd Koninkrijk te blijven", benadrukte Cameron. "Wat we hebben, functioneert en functioneert goed. Samen zijn we al in veel geslaagd. We zijn een familie van naties binnen het Verenigd Koninkrijk. De tijd is niet gekomen om die relatie af te bouwen tot één van neven van de tweede generatie."

Grote autonomie
Schotland, dat bestuurd wordt door de Scottish National Party, heeft al een grote autonomie sinds 1997 in het Verenigd Koninkrijk, dat ook bestaat uit Engeland, Wales en Noord-Ierland. Het Schotse parlement heeft bevoegdheden op het vlak van onderwijs, gezondheid, milieu en justitie. De meeste peilingen geven aan dat 'ja' momenteel een derde van de stemmen heeft.